Legenda relija: Michèle Mouton

Kako je francuska vozačica pobjedila Vatanena, Mikkolu i Rohrla da bi razbila stereotipe o ženama u reliju.

1

1981. Godina koja će zauvijek promjeniti Svjetsko reli prvenstvo. Uvedeni su propisi Grupe B. Vozački naslov osvojio je Ari Vatanen za momčad Rothmans Reli Team u automobilu Ford Escort RS1800. Audi je prvi predstavio reli automobil sa pogonom na sva četiri kotača, Quattro, a vozačica iz francuske rivijere će postati prva (i zasad jedina) žena koja je osvojila Svjetsko reli prvenstvo.

Michèle Mouton je rođena i odrasla u prelijepom gradu Grasse, a od rane mladosti isticala se u svemu od skijanja do baleta do akademske zajednice. Sve je bilo spremno za njezinu respektabilnu pravnu karijeru. Ali to se nije dogodilo.

Očarana bilješkama motora koje su se koristile u obližnjim planinskim etapama za lokalne relije, nakon toga tinejdžerica je išla u očev Citroen 2CV, svaka misao o pravu je bačena kroz prozor.

„Bio je to samo užitak voziti – živjeti sa autom. I nikada, nikada, nikada nisam razmišljala o natjecanju“.

Pogled u 1970-e, Francuska je bila jaka motorsport sila. Proizvođači kao što su Ligier i Renault došli su do izražaja preko trkaćeg spektra, a vozači kao što su François Cevert, Patrick Depailler i Jacques Laffite postaju grand prix pobjednici u Formuli i vrlo poznati među publikom. Mouton će uskoro biti dio toga.

2

U ranima dvadesetima, sa svježim okusom Citroena 2CV, Mouton doživljava iskustvo relija, u početku je pomagala kao suvozač u amaterskim relijima, ali je ubrzo preuzela dužnost vožnje. Njezin otac je vidio iskru talenta i kupio joj Renault Alpine A110, te joj rekao kako ima godinu dana da dokaže svoju hrabrost, ili se vraća pravu.

„Nikad nisam željela ili planirala biti vozačica relija. Prijatelj je vozio na amaterskoj razini. Otišla sam ga gledati na Korzici, ali nije imao suvozača pa je pitao mene. Bila je to čista slučajnost“, prisjeća se Mouton.

„Onda je moj otac rekao: „Znam da voliš voziti. Ja ću ti kupiti auto i platiti za jednu sezonu. Ako si dobra onda bi trebala napraviti neke rezultate.“

Fiat 131 Abarth

I rezultati su ono što je ona učinila, osvojivši Francusko prvenstvo za dame i prvenstvo Francuske GT klase, završivši sa sjajnom pobjedom na Le Mans 24 sata 1975. godine. Sa potporom francuskog naftnog giganta Elf-a, Mouton je osvojila nacionalne relije kao vozačica Fiata. Onda je došao poziv iz Audija.

„Kad su nazvali, bio je to potpuni šok“, rekla je Mouton za RallySportMag. „Kad si reli vozačica iz Francuske i oni nazovu iz Njemačke tražeći od vas da nastupite na Svjetskom reli prvenstvu, ne možete vjerovati. Nisam znala gdje ovo ide, ali nije bilo načina da kažem ne. Moj timski kolega bio je Hannu Mikkola. On je uvijek bio na vrhu za mene – jedan od velikana. A sada ćemo biti kolege“.

4

U paru sa suvozačicom Fabriziom Pons, Mouton će debitirati u strašnom Quattro-u u WRC sezoni 1981. – s problematikom spola ne ide neprimjećeno…

„Sada vidim privlačnost jer sam bila jedina žena u to vrijeme u prvenstvu“, rekla je Mouton za RedBull.

„Ja sam mrzila kada bi novinar došao k meni na kraju relija i rekao: „Možeš li se nasmijati“? Ja bih rekla: ‘Ok, otiđite i pronađite Blomqvista ili Mikkolu, zamolite ih za osmijeh i onda se vratite meni’.“

Nov 1984:  Michele Mouton and Fabrizia Pons in action in their Audi during the RAC Rally of Great Britain .  Mandatory Credit: Mike Powell /Allsport

Nazad u 1980. reliji su bili više iscrpljujući nego danas, vozeći u divljini Afrike i svih zamislivih terena, kombinirajući opasne ceste i upitne mjere sigurnosti. Ako se auti nisu slomili, vozači ponekad bi. U debitantskoj sezoni za Mouton bilo je uspona i padova, ali povijest je napravljena u Italiji na reliju Sanremo kad je uzela pobjedu za Audi, pobijedivši Henri Toivonena i eventualnog prvaka Ari Vatanena.

„To je prva utrka u Svjetskom reli prvenstvu koju sam osvojila na viskoj razini. Rečeno je da kada osvojite jednu utrku možete ići na pobjedu, jačajući svoje samopouzdanje“.

Za 1982. Audi je bio spreman za izazov za naslov. U godini okruženoj fantastičnim automobilima, i nekim od najboljih vozača ikada u WRC-u, Mouton bi se natjecala protiv Walter Rohrla u Opelu, Audi kolega uključujući Stig Blomqvist i super brzu Lanciu 037 kojom je upravljao leteći Finac Markku Alen.

6

U dramatičnoj godini, Mouton je ukrotila Quattro sa 350 konjskih snaga, dodajući pobjede u Portugalu, Grčkoj i Brazilu. Prvak iz 1980. Röhrl bio je odmjeren i lukav vozač te favorit za titulu, igrajući na sigurno cijelu godinu – ali je bio pritisnut od Mouton.

Do pretposljednjeg relija na grubim i prašnjavim brzincima Obale Bjelokosti koji lome auto, Mouton je samo 19 bodova iza Rohrla, i 30 ispred njezinih Audi timskih kolega, Blomqvista i Mikkole. Povela je u reliju znajući da bi joj pobjeda donijela samo dva boda zaostatka iza Rohrla na završnici sezone u Velikoj Britaniji.

Nije bilo tako.

U 4 ujutro na posljednji dan relija, vodstvo Mouton bilo je punih 18 minuta. Zatim, srce joj se slomilo, prije prvog brzinca dana njezin Quattro nije htio upaliti. Nakon nekog vremena krenula je, ali sa gustom maglom, otkotrljala je automobil u mirovinu. Rohrl je još jednom prvak, a Mouton će još jednom biti uskraćena za konačni trijumf.

7

Nakon prelaska u Peugeot momčad 1986. godine, Mouton se povlači iz relija zbog smrti prijatelja Henria Toivonena na Korzici te godine. Ostavila je reli i osnovala obitelj te dobila ulogu veleposlanika u FIA-i, nadležnom tijelu motorsporta.

Sa četiri WRC pobjede, devet završenih postolja, 160 pobjeda u brzincima, čak i pobjeda na zloglasnom Pike’s Peak Hill Climb, srušila je stereotipe o ženama u najvišoj razini u auto-moto sportu. Mouton je izašla iz tog blistavog i smrtonosnog doba kao ikona i inspiracija budućih trkača, bez obzira na njihov spol.

Video