Lauda podržao pozive o rizičnijoj F1

Bivši šampion Niki Laudao dodao je svoj glas horu F1 vozača i timova koji pozivaju FIA i FOM da uvede propise koji će učiniti voženje bolida većim izazovom.

Nekoliko iskusnih vozača izrazili su svoje sumnje o aktuelnoj formuli, i žaljenje za ukupnim tempom formule u odnosu na pre deset godina, dok se nedavni grand prix u Kanadi smatra vrhuncem sezone što se tiče akcija trke.

Iako su planovi da se poveća brzina na F1 bolidima 5 do 6 sekundi sa aerodinamičkim podešavanjima, Lauda priznaje da treba da se uradi nešto što bi učinilo da se ovaj sport smatra vrhuncem u smislu brzine i veštine.

„Najvažnije od svega, oni moraju ponovo biti teški za voženje“, rekao je on za Bild. „Kada sam prešao iz Formule 2 u Formulu 1, bio sam prestravljen! Formula mora opet da ima prave ljude, a ne mlade ljude koji se igraju sa dugmićima na upravljaču. Samo vozači sa najvećom veštinom voženja – naglašavam vozačke sposobnosti – treba da budu u Formuli 1.“

Iako Lauda insistira da F1 ne treba da ugrozi bezbednost u potrazi za većim takmičenjem u F1, veruje da ukoliko se stavi veći naglasak na vozača, više toga može da se uradi.

„Opasnije ne, ali rizičnije. Ja ne kažem da bezbednost treba zanemariti, ali u ovom trenutku, ako su automobili brži, to bi bilo veće uzbuđenje za vozača i samim tim se povećava broj gledaoca.“

 

Foto: www.topnews.in

Video