Latvalina četvorka u Švedskoj!

Pobjeda Jari-Matti Latvale na reliju u Švedskoj u Toyoti Yaris bila je njegova četvrta, a svaki put je pobjedio za volanom drugog auta.

Na Latvalinom pobjedničkom popisu su Ford Focus RS, njegov nasljednik Fiesta RS i Volkswagen Polo R prije nego je prešao u Toyotu ove godine.

2008:

Neuobičajeno toplo vrijeme na reliju u Švedskoj 2008. značilo je više šljunka nego snijega, ali ti su uvjeti savršeno odgovarali Latvali i njegovom Ford Focusu RS te je Finac ostvario svoju prvu WRC pobjedu i postavio rekord koji stoji i danas. U dobi od 22 godine i 313 dana postao je najmlađi pobjednik u povijesti Svjetskog prvenstva u reliju, skinuvši dugogodišnji rekord svog idola Henri Toivonena kojeg je postavio 1980. na RAC reliju.

2012:

Za upravljačem Ford Fieste RS, Latvala je osigurao svoju drugu pobjedu u Švedskoj i nastavio petogodišnji niz pobjeda finskih vozača u Fordu. Latvala je preuzeo vodstvo na osmom brzincu te je izgradio prednost od 35 sekundi do puknuća dva brzinca prije kraja te dopustio suparniku Mikku Hirvonenu da dođe na 8.4 sekunde. No, ipak je uspio održati vodstvo te na kraju pobjedio sa prednosti od 16.6 sekundi.

2014:

Latvalin uspjeh u 2014. godini bio je prijelomni trenutak. To je bio prvi put da je osvojio jedan WRC na tri različite prigode te ga je opisao kao „veoma, veoma poseban“. Ali morao je naporno raditi za ovaj uspjeh. Andreas Mikkelsen pokazao se kao težak protivnik za prebroditi u utrci za pobjedu u reliju. Međutim, kada se Norvežanin na zadnjem danu relija sa Polom zabio u snijeg te izgubio preko 30 sekundi, Latvala je znao da se može opustiti.

Video