Latvala: „Neću zakopati glavu u pijesak“

Sve oči su usmjerene na Jari-Matti Latvalu. Finac je u centru pažnje jer je domaćin sljedeće utrke WRC-a. Hoće li osvojiti treću godinu zaredom osvaj reli?

U 2014. i 2015. godini, Latvala je pokazao upravo ono što je sposoban na cestama sa velikom brzinom kroz tamne finske šume. Čak ni problem sa kočnicama nije ga mogao zaustaviti u 2014.

Još jedna pobjeda u dalekom sjeveru očito bi bila sjajna za Latvalu i njgove navijače. Mi svakako možemo gledati prema naprijed da otkrijemo da li je Latvala u stanju okrenuti sezonu u Finskoj, kao što je to učinio nedvosmisleno prošle godine.

To je jedan od onih bizarnih slučajnosti: Latvalin rekord nakon prve polovice sezone 2016. je gotovo preslika 2015. Tada, kao i sada, 31-godišnjiak je imao jednu pobjedu, drugo, peto i šesto mjesto. U oba slučaja, on je na četvrtom mjestu u ukupnom poretku.

Latvala je često bio brz na prvih sedam relija u sezoni, ali trenutak nepažnje ili samo čiste loše sreće su ga spriječila da zabilježi bolje rezultate.

„Zadnjih šest mjeseci nije bilo u potpunosti po mom ukusu“, priznaje Latvala.

„Međutim, moj tempo je tu. Vodio sam na relijima u Argentini i na Sardiniji, i osvojio jedan reli, tako da ima i pozitivnih trenutaka“.

Latvala je udario u stijenu i prevrnuo se sa Polom u Argentini, dok je se morao zadovoljiti drugim mjestom iza Neuvillea nakon uzbudljive bitke na Sardiniji.

Jedna velika razlika u odnosu na 2015. daje Latvali dodatnu nadu:

„Nisam u tako velikom zaostatku kao što sam bio u ovakvom trenutku prošle godine“, kaže Finac koji je bio 95 bodova iza lidera Ogiera prošle godine.

Branitelj naslova je bolji za 75 bodova u odnosu na Latvalu. Ohrabrujuća činjenica je da se sezona 2016. sastoji od 14 relija, umjesto 13, kako je ranije bio slučaj.

„To očito ne izgleda vrlo ružičasto, ali nema razloga da gurnem glavu u pijesak i odustanem“, kaže Latvala, u tipičnom agresivnom načinu.

Tijekom protekle dvije godine, Latvala je odvozio vrlo dobro preostalih sedam relija, osvojivši dva i osigurao drugo mjesto tri puta.

Od pobjede na reliju u Francuskoj 2014. i on je ostvarivao dobre rezultate na asfaltu, na kojem će se voziti četiri od posljednjih sedam utrka.

„Mi još uvijek imamo nekoliko relija pred nama, na kojim obično vozim vrlo dobro“, kaže Latvala koji ima jasan cilj za drugi dio sezone:

„Ako više nemamo realnu šansu za osvajanje naslova, drugo mjesto bi bilo dobro“.

Latvala sigurno neće imati ništa protiv ako odvozi slično drugoj polovici sezone 2015.

Video