Auto trke WRC

Lappi sa Toyotom u Portugalu!

Esapekka Lappi, jedan od najsjajnijih mladih zvijezda relija, svoj prvi WRC nastup na najvišoj razini imati će na reliju u Portugalu.

Testni vozač Toyota Gazoo tima (desni na slici) pridružit će se Latvali i Hanninenu vozeći treći Yaris na početku što tim zove „ograničeni program WRC rundi“.

26-godišnji Lappi osvojio je WRC2 naslov 2016. godine i pridružio se Toyoti prije sezone 2017. Na početku sezone činilo se da će sjediti za volanom jednog od dva Yarisa, ali kasni potpis Latvale značio je da će biti testni vozač te su on i suvozač Janne Ferm (lijevi na slici) proveli nekoliko posljednjih mjeseci razvijajući pobjedničku rally mašinu.

„Ovo je trenutak za koji sam radio cijeli život. Nevjerovatna prilika je voziti WRC automobil i jako sam sretan.

Nisam imao puno testiranja sa Yarisom tako da ću morati izgraditi svoje iskustvo, jer je velika razlika od R5. Za Jannea također, trebat će se dosta naviknuti jer bilješke dolaze puno brže. Ali korak po korak sve ćemo učiti zajedno. Moj cilj je doći do cilja relija bez problema. Ako možeš to napraviti, onda uvijek imaš neke mogućnosti osvojiti neke bodove.“

Šef tima Tommi Makinen (srednji na slici) rekao je da kroz pravo natjecanje, Finac bi mogao dobiti daljnje iskustvo i držati formu.

„Esapekka je vrlo mlad i gladan vozač, to je sigurno, ali naravno da nije imao puno vremena za testiranje automobila prije ovog relija. Znam da će dati sve od sebe, a osobni i timski cilj su isti: treba odvoziti do kraja i prikupiti što više informacija.

Postoji još puno mjesta za napredak sa našim automobilom, a on će biti važan dio tog razvojnog procesa. Naravno, jako puno možete naučiti od testiranja, ali još više možete naučiti od konkurencije kada se natječete kada je to dio testiranja, što je razlog zašto smo donijeli ovu odluku da pokrenemo Esapekka i Jannea na nekim relijima ove godine. Dobro je dati nekim mladićim priliku,“ dodao je.

Video