Lada u Makauu sve ulaže na pobedu i podijum

Na ruletu u Makauu, kojim će se završiti ovogodišnji Svetski šampionat turing automobila, Lada sport staviće sve uloge na pobedu i mesto na podijumu. Rusi će to učiniti sa odlazećom „grantom“, na desetom uzastopnom gostovanju WTCC-a u globalnoj prestonici igara na sreću.

Posle velike borbe za ulazak u prvih deset na ultramodernom autodromu u Šangaju i istorijskoj Suzuki, ambicije Lada sporta fokusirane su na veliko finale na veličanstvenoj stazi Guja. Ekipa je stigla u Makau odlučna da obogati svoju kolekciju trofeja, a uličnu trku na Dalekom istoku vidi kao najbolju šansu za takvo postignuće. Tradicija njenih vozača govori toj ideji u prilog: na ovoj opasnoj stazi Rob Haf slavio je rekordnih šest puta, dok je Džejms Tompson bio nadomak podijuma 2013.

Lada će se, takođe, oprostiti od „grante“ i okrenuti novom poglavlju koje počinje razvojem „veste“, uz podršku prestižne kompanije Rosnjeft, partnera tima od 2015. godine. Fabrička postava iz Toljatija izvela je mnoge značajne korake tokom sportskog života „grante“, a najsjajniji trenuci bili su senzacionalni podijum u Argentini i pobeda na pekinškom Goldenport parku. Model koji nije završio sportsku karijeru bez lovora sada valja dostojanstveno ispratiti u penziju, i to na uzanim ulicama Makaua.

„Veoma sam ponosan na svoj rekord u Makauu i bilo bi izvanredno da ga poboljšam još nekom pobedom, posebno zato što je moj tim osetio ukus trijumfa i voleo bih da se tako oprostim od „grante“. Uvek se radujem povratku u Makau i obožavam stazu Guja. To je najduža staza koju posećujemo i ne sme se nikad potceniti. Apsolutno je fantastična i, iako ćemo se možda mučiti u prvom sektoru kruga, mehaničko prianjanje naše šasije trebalo bi da dođe do izražaja u srednjoj i završnoj deonici staze. Zidovi nikad nisu previše daleko, vremenski uslovi mogu biti nepredvidivi, prostora za greške nema. Potrebna vam je sva prisebnost uma i sve se vrti oko preciznosti. Ove godine postigli smo daleko više nego što smo mogli da se nadamo, pa su nade i očekivanja i od iduće sezone velike“, rekao je Rob Haf, „kralj“ Makaua.

Iako Džejms Tompson nema pobeda na stazi Guja, nekoliko puta je bio u poziciji da zabeleži izvrstan plasman na njoj, ali su ga maleri u tome osujetili. Dolazeći nastup Englez posmatra kao svoju najbolju ovogodišnju šansu: „Makau je jedna od mojih omiljenih staza. Kvalifikacije će biti ključni faktor, jer nema mnogo mesta za preticanje, zapravo, ono je moguće samo u prvom sektoru. Stižemo na finalnu rundu u dobroj formi, „granta“ ovde može da bude konkurentna. Bili smo mnogo bliže očekivanom tempu u Japanu, tako da imamo razloga za optimizam. Trku 2 na Suzuki proveli smo nadomak momaka koji su završili visoko plasirani u trci 1 i to ističe poboljšanja „grante“. Da budem iskren, naš fokus je uvek bio Makau, jer je to realno naša najveća šansa za uspeh. I Rob i ja ga želimo baš ovde. Prošle godine sam pre sudara sa Oriolom bio nadomak podijuma. Zapravom, jednim okom smo uvek gledali na finale sezone“, priznao je Tomo.

„Prošle godine sam se koncentrisao na učenje osnovnih karakteristika staze Guja i trudio sam se da savladam krivine, jer je to bilo moje prvo vozačko iskustvo u Makauu. Ove godine imam mnogo više sampouzdanja i spreman sam za borbu sa konkurencijom. Trke finalne runde biće nešto posebno – novi WTCC automobili na opasnoj, uzanoj, komplikovanoj gradskoj stazi obećavaju dobru borbu i puno akcije za vikend. Vozači će morati da pokažu sav talenat i da pronađu dobar balans da bi sačuvali automobile i istovremeno napadali, a to će biti nezaboravan spektakl za gledaoce“, izjavio je Mihail Kozlovski, jedini Rus u vozačkom pulu Lada sporta.

Serbiaring

Serbiaring je internet portal koji se bavi auto-trkama na kružnim stazama, sa posebnim akcentom na domaće trkače na internacionalnoj sceni i detaljnim pregledom WTCC i ETCC trka kroz izveštaje, intervjue i autorske tekstove.

Video