Kvadovi popularni u Južnoj Americi

Kvad kategorija je sve popularnija na Dakar reliju u poslednje vreme, a vozači iz Južne Amerike gotovo da su oformili svoje privatno društvo. Ignacio Casale, prošlogodišnji pobednik Dakar relija neće lako ponovoiti uspeh, jer mu je konkurencija ove godine još jača.

Transformisali su Dakar. Među promenama koje su se dogodile otkako je Dakar preseljen u Južnu Ameriku, najvidljiviji je svakako trend rasta vozača kvadova. Pre samo šest godina, januara 2009. godine trku je započelo 25 vozača motocikala na četiri točka. Za 4. januar 2015. godine prijavljeno je 46 takmičara koji će krenuti u avanturu. Kvadovi su svakako najpopularniji u Južnoj Americi, pa će se na startu u Buenos Airesu naći čak 24 vozača koji dolaze iz zemalja organizatora takmičenja, odnosno čak 33 njih sa južnoameričkog kontinenta.

Koliko je sport razvijen u ovom delu Sveta govori i informacija da su na reliju u periodu od 2009. godine do danas pobednici bili iz Argentine i Čilea. Ovi vozači osvojili su čak 50 etapa, od ukupno 82 održane. Prošlogodišnji pobednik Dakar je otkrio u porodičnom kamionu, da bi 2011. godine nastupa kao motociklista. Sa 23 godine Ignacio Casale se oprobao u kategoriji kvadova, gde osvaja četvrto mesto (2012. godina). Naredne, 2013. godine reli završava na drugoj poziciji iza, do tada, neprikosnovenog Marcosa Patronellia. Samo godinu dana kasnije, Yamahin vozač osvaja Dakar.

Proglasiti Casalea favoritom bilo bi previše rizično. Na put ka drugoj pobedi na Dakaru glavobolje će mu zadavati Urugvajac Sergio Lufuente, koji nije uspeo da završi prošlogodišnji Dakar jer je doživeo povredu, kao i Argentinac Lucas Bonetto, koji je Dakar 2014 propustio iz istog razloga. Najmlađi vozač prošlogodišnjeg Dakara, Argentinac Jeremias Gonzalez, koji je sa 18 godina svoj prvi Dakar završio na šestoj poziciji deluje kao ozbiljna pretnja favoritima. Međutim, pored južnoafrikanaca, ozbiljni kandidati za osvajanje relija su Rafal Sonik i Mohamed Abu Issa.

U konkurenciji žena, Camelia Liperoti ove godine neće biti usamljena, jer joj se ove godine pridružuje i Čileanka Paula Galvez.

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video