Kraj sezone i borba za titulu u Valensiji

Ovog vikenda u borbi za Moto3 titulu boriće se Alex Marquez i Jack Miller na Gran Premio Generali de la Comunitat Valenciana.

Vozači Estrella Galicia 0,0 – Marquez i Red Bull KTM Ajo – Miller držaće fanove u neizvesnosti tokom trke u nedelju. U nastavku teksta su beleške iz ranijih sezona kada se titula u lakoj klasi odlučivala u Valensiji.

2002 – Manuel Poggiali (Gilera) imao je šansu da osvoji tutulu u Valensiji. Imao je osam bodova manje od Arnauda Vincenta (Aprilia). Međutim, Vincent završava trku na drugoj poziciji ispred Poggialia i postaje prvi Francuski vozač koji je osvojio titulu u klasi 125cc.

2005 – Mika Kallio (KTM) morao je da pobedi na trci u Valensiji da bi uzeo titulu, uz to da Thomas Luthi (Honda) završi na nižoj poziciji od trineste. Iako je Kallio učinio sve kako treba i pobedio u trci, Hondin vozač se lagano provozao po stazi i zauzeo devetu poziciju.

2007 – Gabor Talmacsi (Aprilia) imao je deset poena prednosti u odnosu na svog timskog kolegu Hectora Faubela pred start trke u Valensiji. Oba vozača su zauzeli prve pozicije na gridu i Faubel pobeđuje u fantastičnoj trci u kojoj je top pet vozača prešlo preko ciljne linije sa razlikom manjom od sekunde, međutim Talmacsi je osvojio prvo mesto i titulu.

2010 – Nico Terol (Aprilia) nije imao značajnije šanse za osvajanje titule, dolazeću u Valensiju sa sedamnaest bodova nedostatka prema Marc Marquez (Derbi). Terol je završio kao treći, jednu poziciju ispred Marqueza koji je dovoljno učinio da uzme titulu.

2011 – bila je poslednja borba za titulu 125cc Svetskog šampiona između Nico Terol (Aprilia) i Johann Zarco (Derbi). Terol je bio drugi i uzeo titulu, dok je Zarco pao u trećem krugu.

2013 – KTM vozači Luis Salom, Alex Rins i Maverick Viñales imali su priliku da osvoje Svetsku titulu u Valensiji pobedom u trci bez obzira na kojim pozicijama bi im rivali završili. Salomove nade su nestale kada je pao u 15 krugu. Borba između Rinsa i Viñalesa vodila se do poslednje krivine, u kojoj Viñalesa pobeđuje i osvaja titulu.

Nemanja Božić

Nemanja je skoro počeo da se bavi trkama i za kratko vreme specijalizovao se za MotoGP. Vikendima se ne odvaja od televizora i prati svaki korak koji načine GP vozači, kako bi na sajt preneo sve novine. Ume da iznenadi sa najneverovatnijim informacijama. Voli da gleda trke uživo, mada nije čest posetilac.

Video