Kraj karijere: Tom Kristensen odlazi u „penziju“

Prava legenda FIA Svetskog šampionata u izdržljivosti (WEC), 47-godišnji Danac Tom Kristensen, koji iza sebe ima i neverovatan niz pobeda na čuvenoj trci 24 časa Le Mans-a, najavio je svoje „penzionisanje“ na kraju ove sezone, nakon finalne WEC trke u Sao Paulu, koja se vozi sledećeg vikenda.

Tom Kristensen

Uspešna karijera Kristensena vezana je za Audi i nastup u klasi prototipova (današnji WEC), koji je otpočeo još 2000. godine, kada je posada Frank Biela/Emanuele Pirro/Tom Kristensen ostvarila prvu pobedu za Audi na trci 12 časova Sebringa, u okviru američke Le Mans serije (ALMS), a iste godine, „pokoren“ je i Le Mans.

WEC Prologue 2014

Pored toga, Kristensen je slavio i sa brendom Bentley, kao i Audijevim „privatnim“ timom u periodu 2003-05. zabeleživši fantastičan niz od čak šest uzastopnih pobeda na prestižnom Le Mans-u. Dva poslednja trijumfa stigla su 2008. i 2013. godine, čime je Kristensen postao najtrofejniji vozač na Le Mans-u, sa ukupno devet pobeda, od čega 7 sa Audijem.

Tom Kristensen

Podsetimo, pre godinu dana, njegov veliki prijatelj i dugogodišnji timski kolega i član posade u Audiju, Allan McNish, takođe je odlučio da se „penzioniše“, što je donekle uticalo i na odluku Danca da „okači“ kacigu i povuče se iz profesionalnog takmičenja.

24h Le Mans 2014

Izvor: TopSpeed

Predrag Grujić

Peđa se timu priključio neposredno po osnivanju. Razvoj sajta podstiče kroz vesti i fotografisanje domaćeg auto i karting šampionata, jer kao nekadašnji vozač malog N-a ima najsvežije informacije.

Video