Kolumna Allana McNisha: Austrija prava šansa za Ferrari

Ovog vikenda se vozi Velika nagrada Austrije, Allan McNish smatra da je to prava šansa da Ferrari izađe na megdan Mercedesu.

Ferrari je napravio korak napred uoči trke u Kanadi kada su u pitanju performanse motora. Dakle izmene na motoru su urodile plodom, nema sumnje. Verovatno to nije svima bilo baš vidljivo zbog problema koji su snašli Sebastiana Vettela. Četvorostruki svetski šampion je startovao sa 18. mesta zbog problema sa elektronikom na kvalifikacijama i kazne nakon kvalifikacija.

Međutim, i pored lošeg plasmana posle kvalifikacija Seb je uspeo na samoj trci da se probije do visokog petog mesta što jasno daje do znanja da su u timu radili na performansama. Mislim da je dao temu za razmišljanje Mercesu.

Kimi Raikkonen je u kvalifikacijama kasnio samo 0,6 sekundi za Hamiltonom koji je osvojio pol poziciju. Zaostatak za Rosbergom je bio samo 0,3 sekundi. Gledajući celokupnu sezonu, Kimi je na svakom kvalifikacionom treningu kasnio sa Sebastianom za 0,3 do 0,4 sekundi. Ako uzmemo u obzir taj podatak, jasno je da je Vettel mogao da se bori sa Rosbergom za drugo mesto na kvalifikacijama. Svi ti podaci sugerišu da bismo u Austriji mogli da gledamo uzbudljivu borbu između Mercedesa i Ferrarija.

Svakako je previše za očekivati da sada Ferrari počne da pobeđuje Mercedes, to može da se desi samo u specifičnim uslovima i na stazama koje izuzetno odgovaraju Ferrariju. Međutim, vrlo je verovatno da Mercedes neće biti usamljen na trci, ne verujem da će završavati trke sa pola minuta prednosti.

Marko Srdić

Marko je jedan od osnivača i u timu je web developer. Za sve izmene na sajtu zadužen je on. Kada nađe slobodnog vremena piše o Formuli 1 i kružnim auto trkama.

Video