Formula 1

Ko je Lance Stroll?

Danas je potvrđena najava novog vozača za Williams. Novi timski kolega Valtterija Bottasa je Lance Stroll. Mladi Kanađanin će zameniti Felipea Massu koji se povlači sa staze na kraju ove sezone.
Pre nego što ga sledeće godine vidimo za volanom Williamsa, o Lanceu Strollu treba da znamo:
Stroll je 2016. proveo kao razvojni vozač u Williamsu. Dogodine će biti najmlađi vozač u paddoku, jer ima samo 18 godina ali i uspešnu karijeru. Kada je imao samo 5 godina otac, Lawrence Stroll kanadski milijarder i amaterski sportski vozač, mu je kupio karting. Prve uspehe je ostvario tri godine kasnije. Već 2010. je odabran za prestižnu Ferrarijevu vozačku akademiju, gde je postizao velike uspehe kao vozač kartinga. 2014. je prešao u jednosede i tu započeo trijumfalnu karijeru u Formuli 4, a zatim je 2015. prešao u Formula 3 šampionat. Prvu godinu u Formuli 3 je završio na 5. mestu posle sezone u kojoj je imao jedan trijumf i nekoliko udesa. 2016. je bila radna za Kanađanina pošto je paralelno bio razvojni vozač WIlliamsa i uspeo da osvoji titulu u Formula 3 šampionatu.

O njegovoj budućnosti u F1 malo šta možemo reći pre prve trke sledeće sezone. Izazov za mladog vozača može da bude to što dolazi u tim koji je u top 5 timova u šampionatu. Međutim, prednost Strolla u odnosu na druge nove vozače u timovima je upravo ovogodišnja saradnja sa timom, sada treba obratiti pažnju na saradnju Strolla i Bottasa u borbi za bodove tokom šampionata. Da li je on spreman za takav zadatak najbolje zna ekipa Williamsa, a nama preostaje da čekamo prve rezultate mladog Kanađanina.

Video