Kina na preliminarnom WRC kalendaru

Kao što smo već pisali, Kina želi da se vrati u WRC šampionat u 2016. godini. FIA je ispratila jedan od relija u ovoj zemlji i na osnovu zatečenog stanja odlučila da ovoj zemlji omogući da u 2016. godini organizuje WRC trku.

Međutim, uvođenjem Kine u WRC kalendar, dolazimo do impozantne brojke od čak 14 relija u toku sezone, što se nikako nije dopalo predstavnicima kompanija čiji se timovi takmiče u ovom šampionatu.

Iz Citroena je stigla jasna opomena – Ukoliko se u kalendaru bude našlo 14 relija, jedan više u odnosu na 2015. godinu, postoji velika šansa da se proizvđač iz Francuske u potpunosti povuče iz ovog šampionata. Oni su inače na prekretnici i do 2017. godine će fabrika odlučiti da li sportsko odeljenje nastavlja da se razvija po polju WTCC ili WRC trka, a ovo može biti dobar okidač.

Jean Todt je naglasio da razume negodovanje proizvođača, jer će uvođenjem još jedne trke dodatno narasti troškovi, ali on takođe dodaje da je ovo FIA šampionat i da je na ovoj organizaciji da odluči kako će izgledati kalendar.

Konačna odluka biće donete nakon sastanka timova, kojima će biti postavljeno jasno – DA ili NE pitanje. Ukoliko se izglasa da timovi ipak žele 13 trka, jedan od relija će ispasti iz kalendara za 2016. godinu.