Kenan Sofuoglu šampion po četvrti put

Kenan Sofuoglu je daleko najuspešniji vozač ikada koji se takmičio u Supersport šampionatu. Pored toga što drži rekord u gotovo svakoj oblasti i što je jedini vozač koji je tri puta osvajao titulu, on je sada i po četvrti put postao šampion sveta.

On je prve dve titule osvojio na Hannspree Ten Kate Hondi u 2007. i 2010. Titulu je opet osvojio 2012. ali ovoga puta na Lorenzini Kawasakiju. Tokom ove faze Sofuoglu se takođe takmičio u Moto2 šampionatu u 2010. i 2011. U drugoj godini on se popeo na podijum u Assenu, pobeđen jedino od budućeg MotoGP šampiona Marca Marqueza.

U trci koja se za vikend vozila, izgledalo je da će Sofuoglu pobedom osvojiti titulu ali je PJ Jacobsen odlučio da osvoji svoju drugu pobedu u ovoj godini. Trka se sastojala iz dva dela a jedino se finalni deo bodovao.

U prvom startu Sofuoglu je munjevito startovao dok je njegov jedini rival Jacobsen otišao preširoko i pao na petu poziciju. Turski vozač bio je na dobrom putu da zabeleži još jednu pobedu sve dok isticanje crvene zastave nije izazvalo prekid trke.

Iz Honde Kevina Manfredia iscurelo je ulje po stazi i trka je zaustavljena, a Jacobsen je u tom trenutku bio na drugoj poziciji ali sa pet sekundi zaostatka.

Nakon ponovnog starta Jacobsen je prešao u vođstvo posle par krivina, Sofuoglu je bio drugi a Lucas Mahias treći. Sofuoglu je pokušao da napadne sa unutrašnje strane u Adelaide krivini ali je Jacobsen odbio njegov napad. Prva tri vozača imala su već posle prva tri kruga šest sekundi prednosti i kako se staza postepeno sušila njihova prednost se povećavala. Lorenzo Zanetti bio je četvrti, Kyle Smith peti a Kevin Wahr šesti.

Sofuoglu je svoju pobedu proslavio paljenjem guma na statnom ciljnom pravcu.

Nemanja Božić

Nemanja je skoro počeo da se bavi trkama i za kratko vreme specijalizovao se za MotoGP. Vikendima se ne odvaja od televizora i prati svaki korak koji načine GP vozači, kako bi na sajt preneo sve novine. Ume da iznenadi sa najneverovatnijim informacijama. Voli da gleda trke uživo, mada nije čest posetilac.

Video