Ken Roczen i Jessy Nelson pobednici prve trke

Konačno smo i to dočekali! Zvanično je započela nova Monster Energy AMA Supercross sezona. Za razliku od pređašnjih godina, 2015 Monster Energy AMA Supercross sezona je započela sa samo jednim povređenim vozačem, a to je bio Adam Cianciarulo koji se povrdio na trci u Ženevi. S obzirom na spremnost svih vozača, Anaheim 1 je obećavao spektakl!

Trening i kvalifikacije nisu donele neka posebna iznenađenja, u vidu vozača na koje niko nije sumnjao. Nažalost trening je imao i jednu žrtvu, a to je bio Wil Hahn koji je pao na glavu i ostao ležati, tako da je propustio ostatak večeri.

Heat 250SX

Najbrže vreme u 250SX klasi je imao Cooper Web, a sledili su ga Malcolm Stewart, Zach Osborne, Justin Hill, Jessy Nelson, Zach Bell, Tyler Bowers, Austin Politelli, Aaron Plesinger i Shane Mcelrath. U “big boys” klasi, najbrži je bio Eli Tomac, zatim Ken Roczen, Trey Canard, Ryan Dungey, Dean Wilson, Jason Anderson, Cole Seely, Justin Barcia, Chad Reed i Broc Tickle.

Heat vožnje su prošle dosta zadovoljavajuće za većinu vozača. 250SX Heat 1 trka je pripala Justin Hill-u, a iza su bili Josh Hansen, Zach Bell, Alex Martin i Shane Mcelrath. U Heat 2 trci, poredak je bio Tyler Bowers, Jessy Nelson, Cooper Webb, Nico Izzi i Matthew Bisceglia.

250SX-Anaheim-trening250SX-Anaheim-Heat-1

 

 

250SX-Anaheim-Heat-2

 

Heat 450SX

U najjačoj klasi uvek bude nekih iznenađenja, barem sitnih. Za razliku od 250SX klase, ovde se osim Heat-a vozi i Semi trka. Prvih 4 iz Heat-a idu direktno u Main, dok ostali voze Semi trku. U Semi trci, prvih 5 prolazi u glavnu trku, a zatim iz dodatne LCQ trke 4 vozača ulazi u glavnu vožnju.

Poredak Heat 1 vožnje je Andrew Short, Ken Roczen, Ryan Dungey i Jason Anderson. Neki od vozača koji su morali ići u Semi su Justin Barcia, Weston Peick, Josh Grant, Blake Baggett, Broc Tickle i Mike Alessi koji je odustao u Heat-u.

Heat 2

Eli Tomac je pobedio, a iza njega su bili Trey Canard, Davi Millsaps i Chad Reed. Vozači za Semi su Dean Wilson, Cole Seely, Justin Brayton, Brett Metcalfe, Josh Hill i Jacob Weimer.

450SX-Anaheim-Heat-1

450SX-Anaheim-Heat-2

Semi

Semi vožnje su uvek zanimljive, jer je to praktično poslednja prilika za ulazak u Main trku s obzirom da je LCQ uvek lutrija. U Semi 1 trci su uglavnom svi “glavni” vozači bili u top 5 – Brett Metcalfe, Blake Baggett, Mike Alessi, Weston Peick i Jacob Weimer.

Semi 2 je ipak doneo mala iznenađenja pa je poredak bio Justin Barcia, Justin Brayton, Broc Tickle, Josh Hill i Josh Grant. Kroz LCQ su se morali kvalifikovati Dean Wilson i  Cole Seely, što su i uspeli.

450SX-Anaheim-Semi-1

450SX-Anaheim-Semi-2

250SX Main

Start trke je prošao bez velikog pada vozača u prvoj krivini, koji često odnese veliki broj vozača i prve žrtve početka nove sezone. Najbrži je bio Jessy Nelson, ispred Osborne-a i Bisceglia-a, kog je Hansen vrlo brzo prešao. Sledili su ih Josh Hill, Tyler Bowers, Mcelrath, Politelli i Stewart.

Hansen je bio dosta brz, ali je imao velikih problema na hupserima pa je tu gubio dosta vremena, a nakon par krugova, Mcelrath mu je ušao u točak pa je pao i završio van staze. Težak početak za povratnika u Supercross.

ProCircuit ponovno ima vozača od kog može očekivati velike stvari, jer je Bowers pokazao puno. Zbog svog iskustva iz Arenacross, ne boji se da ulazi drugima u motor i upravo tako je prešao Hill-a, ali je bilo prekasno da bi stigao odličnog Nelson-a.

Veliko iznenađenje je “rookie” Aaron Plessinger, koji je sa 14. mesta došao na 5. i napadao Hill-a, ali mu nije pošlo za rukom da ga obiđe.

Osborne se jedno vreme držao na drugom mestu, ali je pao u pesku i to je bilo dovoljno da izgubi Nelson-a. Treba napomenuti kako je Osborne vozio sa slomljenim palcem, koji je zaradio upravo od Bowers-a u Heat 2 trci, a sudar možete pogledati.

Osim Osborne-a, Malcolm Stewart je isto imao problema. U jednoj krivni, pre skoka mu je prednji točak proklizao što je prouzrokovalo pad. Nije bio strašan pad, međutim motor mu je uhvatio nogu i nezgodno je pao pa je morao odustati. Slično je i Durham prošao, koji je povredio zglob.

Poredak top 10 je:

 1. Jessy Nelson
 2. Zach Osborne
 3. Tyler Bowers
 4. Justin Hill
 5. Aaron Plessinger
 6. Shane Mcelrath
 7. Cooper Webb
 8. Alex Martin
 9. Josh Hansen
 10. Michael Leib

450SX Main

Glavna vožnja je ono što su mnogi čekali! Svi poznatiji vozači od kojih se očekivalo puno su bili u glavnoj vožnji i spektakl je mogao krenuti. Kao i kod 250SX klase, prva krivina nije uzela prve žrtve. Mike Alessi je već standardno najbrže odstartao, ali vrlo brzo su ga Ken Roczen i Andrew Short prestigli. Chad Reed je katastrofalno startovao pa je bio daleko iza u prvoj krivni, ali se kroz gužvu uspeo probiti na 14. mesto. Slično je prošao i Justin Barcia koji je bio odmah iza Reed-a.

Svi bitniji su uglavnom bili u vrhu. Poredak nakon prvog kruga je bio Roczen, Short, Anderson, Alessi, Dungey, Tomac, Millsaps i Canard. Anderson je brzo prošao Alessi-a, dok se Dungey dosta dugo patio s njim.

Kao i prošle godine, početak nove sezone nije bio dobar za Tomac-a, koji je u 2. krugu pao i tako završio pri dnu poretka. Slično se dogodilo i Millsaps-u, koji je napravio malu grešku na hupserima i završio van staze. Gubitak koncentracije je samo krug, dva kasnije uzrokovao još jedan pad te se Millsaps vrlo brzo pridružio Tomac-u pri dnu tabele.

Ken Roczen je vozio svoju vožnju ispred i držao konstantan razmak između njega i Anderson-a. Short je pokazao odličnu formu pa je dosta dugo držao Canard-a koji ga je na kraju ipak obišao, a pred kraj je popustio i pred napadima Dungey-a.

Top 10 je:

 1. Ken Roczen
 2. Jason Anderson
 3. Trey Canard
 4. Ryan Dungey
 5. Andrew Short
 6. Justin Barcia
 7. Weston Peick
 8. Broc Tickle
 9. Mike Alessi
 10. Chad Reed

 

Autor: Filip Panđić, mx-cro.com

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video