Endurance Moto trke

Kalendar takmičenja Ipone Moped Endurance Kupa

Moped Endurance Cup, četvoročasovna trka mopeda, takmičenje koje je prošle godine okupilo više od 100 takmičara po svakoj trci, nakon inaguralne sezone kada je voženo četiri trke na dve staze, za 2018. godinu u kalendaru ima šest trka, na pet različitih staza i šest različitih konfiguracija staze.

Sezona počinje noćnom trkom na stazi Kart moto centra Ada Huja 12. maja, kada se vozi levi, odnosno redovan krug na ovoj stazi. Trka klase Serija će startovati u ponoć i završiti se u četiri sata po ponoći. Druga trka vozi se mesec dana kasnije, 09. juna na stazi Beranovac u Kraljevu. Vozi se najkraća konfiguracija, na kojoj je nekada vožen karting. Ova staza odlikuje se dugim pravcima, ali i velikim usponima, što će biti posebno zanimljivo. Planirano je da trka startuje u 20:00 i završi se do ponoći.

Treća trka sezone vozi se u Kuli 07. jula. I ovog puta reč je o noćnoj trci čiji će start biti u 22:00, a kraj trke u dva sata posle ponoći. Staza u Kuli poznata je kao tehnički izuzetno zahtevna staza, s malo pravaca i delova za odmor. Ova staza takođe prima manji broj takmičara, pa se očekuje da neće svi vozači sa kvalifikacija startovati na trci.

Novina u kalendaru su Ponikve kraj Užica koje se voze 11. avgusta kao dnevna trka. Vojni aerodrom Ponikve koji nije u funkciiji od 1999. godine doživeo je promene u infrastrukturi, te ćemo ovog puta na čuvenom aerodromu imati veoma zanimljivu trku. Nadmorska visina ovog aerodroma garantuje nam zanimljivu trku, jer će vozači prve treninge provesti štelujući karburatore kako bi vazduh u smeši bio zadovoljavajuć. Trka na Ponikvama voziće se po danu, a start je planiran za 14:00.

Lokacija pete trke je i dalje upitna. Iako u kalendaru stoji Vršac i datum 01. septembar, staza u Vršcu je i dalje upitna, a kao alternativa za ovu trku može se voziti Kovin ili Zrenjanin, o čemu će naknadno biti reči. Sezona se završava gde je i počela, na beogradskom kartodromu Ada Huja 22. septembra, s tim da će se na poslednjoj trci voziti desni, odnosno kontra krug. Ova trka voziće se noću, a start je planiran za 22:00.

Sve informacije o kupu možete pronaći na zvaničnom sajtu www.mec.rs. Svi takmičari koji žele da se nadmeću u ovom kupu tokom 2018. godine svoje timove mogu registrovati klikom OVDE.

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video