Moto trke Priče iz boksa

Kako nastaju WP komponente

Mnogi znaju za WP kao brend komponenti za suspenzije dostupnih na KTM motociklima kao i na motokros motorima šampiona kao što su Ryan Dungey, Antonio Cairoli, i Jeffrey Herlings.

Osnovana 1977, bivša Holandska kompanija imala je svoj ogranak duže vreme u off-road tehnologiji ali to je bilo dok se WP nije prebacio u  Munderfing, Austrija, 2008. i otvorio modernu fabriku suspenzija iste godine. Tada je rođena nova generacija WP-a, brend fokusiran da postane vodeći dobavljač šasija i komponenti motora za motocikle i powersport industriju.

Maunderfing je nedaleko od Mattighofena, gde se nalazi sedište KTM-a. WP je nekada bio ćerka firma austrijskog proizvođača motocikala i KTM je i dalje njihov kupac broj jedan. WP je sada samostalan brend. „Težimo da postanemo globalni proizvođač komponenti za sve motocikle i nećemo prestati da sarađujemo sa KTM-om“. kaže menadžer razvoja poslovanja WP Severna Amerika, Kyle Guglielmetti.

WP sada masovno proizvodi ne samo suspenzije, već se bavi dizajnom i proizvodnjom proizvoda kao što su hladnjaci vode i ulja, ramovima i delovima rama i svi se mogu naći na novim KTM motociklima.

Takođe nakon prelaska u Austriju WP je počeo da se fokusira na aftermarket ponudu proizvoda za Japanske modele, uključujući A-kit suspenziju koja je tokom godine postajala sve popularnija širom sveta na nekoliko Japanskih brenodva 2014. Još jedan veliki fokus WP kompanije je na inovaciji tehnologije kao što je polu-aktivno vešanje koje će uskoro biti dostupno samo na odabranim modelima.

Kako izgleda proizvodnja WP komponenti pogledajte u galeriji.

Nemanja Božić

Nemanja je skoro počeo da se bavi trkama i za kratko vreme specijalizovao se za MotoGP. Vikendima se ne odvaja od televizora i prati svaki korak koji načine GP vozači, kako bi na sajt preneo sve novine. Ume da iznenadi sa najneverovatnijim informacijama. Voli da gleda trke uživo, mada nije čest posetilac.

Video