Južna Afrika i dalje na Ecclestone-ovom nišanu

Uprkos nekoliko propalih ponuda, želja Bernie Ecclestona je da se Južna Afrika nađe u F1 kalendaru.

Najbrži cirkus na svetu se nije našao na afričkom kontinentu još od 1993. godine, ali sama sećanja na put u Kyalami bude u Ecclestone-u želju za povratkom iako su raniji napori propali, dok su zemlje poput Rusije, Kine i Bahreina napravili svoje F1 staze.

Prošlo je skoro četiri godine od kada je odbijena poslednja ponuda da se F1 vrati u Afriku od strane Cape Town-a na osnovu regulative o buci, problemom koji je ‘možda’ rešen sa novim motorima, ali kako bi Kyalami ispunio trenutne F1 standarde, zahteva rekonstrukciju, tako da je ulična trka nešto najbliže ostvarenju želje Bernie Ecclestone-a.

„U sred smo pokušavanja da uradimo nešto u Južnoj Africi, nekada su se i tamo održavale trke i bilo bi lepo da se ponovo vratimo u taj deo sveta.“

Ironično, F1 se vratio u Afriku 2014. godine, na prezentaciji Ferrari-a, ali skoro 1300 km dalje od Cape Town-a, kada je Marc Gene vozio F60 iz 2009-e godine na improvizovanoj stazi dugačkoj 1.48 km oko Soccer City-a u Johanesburgu pred ogromnom masom.

I dok Južna Afrika ostaje na Ecclestone-ovom nišanu, pojavio se manje uveren da će se uvesti i drugi događaj u Americi iako se šuška da bi Las Vegas mogao da preuzme uličnu trku u New Jersey-u zbog neslaganja organizatora i F1 menadžmenta.

„Amerikanci bi voleli da imaju još jednu trku, ali nisam siguran da bi i mi to voleli,“ zaklučio je Ecclestone.

Lazar Stanić

Lazar je jedan od osnivača sajta. Uživa u auto trkama i ne propušta ni jednu trku Formule 1. Uglavnom piše o WRC-u i WTCC-u. Osim što piše, zadužen je za fotografisanje auto-moto trka. Ukoliko se sastajete sa nekim iz redakcije, postoji velika šansa da će to biti baš on.

Video