Uncategorized

Jenson Button se neće trkati 2017.

Obožavaoci Formule 1 se još nisu oporavili od vesti da Felipe Massa odlazi iz sveta F1, kada je danas još jedan veliki šampion najavio svoj delimični odlazak.
Jenson Button je pored Felipea Masse i Kimija Raikkonena vozač sa najdužom karijerom, trenutno u šampionatu. Današnja objava Jensona Buttona da naredne sezone neće voziti u sledećoj sezoni je bila veliko iznenađenje. Oko Buttonove budućnosti su se razvijale mnoge teorije, da će se i on povući, da će zauzeti Massino mesto u Williamsu, ali niko nije očekivao da će napraviti ovakav potez. Naime, Britanac je potpisao dvogodišnji ugovor sa McLarenom koji se završava 2018. Kako i sam Button kaže „već 17 godina mi raspored trka i F1 život na stazi određuju ostatak života tokom godine. Sada želim da imam malo vremena za sebe i neka svoja interesovanja. Nije ovo kraj moje F1 karijere.“
Dakle, šta će Button raditi sledeće sezone? Biće ambasador McLarena, posao koji je obavljao i Mika Hakkinen. Pored tog posla koji podrazumeva promovisanje novih McLarenovih proizvoda i učešća na njihovim događajima, Button je i rezervni vozač McLarena, pa ćemo ga viđati i u boksu McLarena tokom sledeće sezone.
Ron Dennis: „Želim da zaboravite na reč „penzija“. Smislili smo takav aranžman da ispoštujemo Jensonovu želju za odmorom ali on je i dalje naš vozač. Rešenje je vrlo praktično i ono što svima odgovara.“ Dodao je i to da je Jenson Button odbio ponude drugih timova zbog ovog aranžmana koji mu očigledno najviše odgovara.
Njegovo mesto u startnom redu će naredne sezone imati Stoffel Vandoorne. Za Vandoornea Button kaže da ima iskustvo dva šampionata ali da ipak ga čeka pravo iznenađenje i da se zaista ističe kao vozač.
Vandoorne: „U F1 morate da se trkate sa najboljima. To je veliki izazov i spreman sam na to.“
O Buttonu kao suvozaču, Alonso je rekao da je on najbolji timski kolega kog je imao. Hamilton se našalio na press konferenciji i „najavio svoju penziju“, ali se složio sa Alonsovom izjavom i dodao da je on i jedan od velikih šampiona ovog sporta.
Svi iz sveta F1, a i mi, se nadamo da ćemo tokom 2018. ponovo imati prilike da gledamo Buttona u McLarenovom bolidu.

Video