Jacques Villeneuve: „Vettel i Alonso su bili u pravu što su napustili F1 timove“

Bivši šampioni Sebastian Vettel i Fernando Alonso su bili u pravu što su napustili svoje timove pred 2015.godinu. To je bio otvoreni odgovor pobednika F1 1997. Jasquesa Villeneuvea.

„Obojica su u boljoj situaciji sada kada su otišli,“ rekao je Kanađanin sa francuskog područja, misliće na Vettelov potez da zameni Alonsa u Ferrariju, dok se Španac vratio u McLaren da predvodi novu eru Honde.

Govoreći na italijanskom Omnicorsu o Vettelovom izlazu iz Red Bulla sa četvorostrukom titulom vozača u svom čepu, Villeneuve je rekao o Nemcu: „On više nije „zlatni momak“.

„Vettel nije imao drugog izbora nego da ode. On više nije bio željen od strane Red Bulla, koji nije porodica kakvom se predstavljju i u u koju žele da verujete. Oni imaju samo jedan interes – da prodaju mnogo limenki i, samim tim, tim je sada „zaljubljen“ u Daniela Ricciarda.“

„On(Vettel) nije imao drugog izbora nego da ode, sada dolazi u pravo vreme, kada se Ferrari obnavlja. Trebaće malo strpljenja u 2015., ali rezultati će se videti u 2016.,“ Villeneuve je insistirao.

Što se tiče Alonsa, 43-godišnji Villeneuve je rekao da je jasno da Špancu treba „svež vazduh“, posle 5 godina pokušavanja da osvoji treću titulu vozača, noseći crveno.

„Alonso je najbolji vozač u Formuli 1 kada je štitnik dole. On je došao u Ferrari da pobedi,“ rekao je Jasques, „ali kada su stvari krenule u pogrešnom pravcu, on nije i dalje bio Ferrari čovek. Ista stvar se desila i u njegovom prvom iskustvu sa McLarenom.

„Po mom mišljenju,“ Villeneuve je rekao, „on je najbolji vozač u Formuli 1, kada je štitnik dole, ali kada je van automobila, on ne radi za tim, već za sebe. On koristi internet i Twitter u svoju korist, a top timovi ne vole to – posebno tim kao što je Ferrari, koji uvek štiti svoje vozače, čak i kada stvari ne idu dobro.“

„Pogledajte Kimija(Raikkonena): Ferrari, za razliku od Red Bulla, je porodica.“

Honda, brend koji „ulazi i izlazi iz Formule 1“

Villeneuve se pita, šta ako McLaren bude mogao da ostvari rezultate, koje Alonso očekuje od Wokinga, uprkos osvitu britanske ekipe na visoko-osposobljenu eru Honde. Villeneuve, koji se takmičio za Hondu u F1 prošle decenije, je rekao: “McLaren ima najbolji raspoloživ motor ove godine (Mercedes), ali su bili iza Williamsa, pa čak i iza Force India, sa budžetom upola manjim.

„To je jasan znak da postoji problem.“

Što se tiče Honde, on je dodao: „Stalno slušam kako Japanci znaju da naprave turbo motor, ali V6 je nešto dugo. Ferrari je takođe pravio odlične turbo motore ’80, kao i Renault, ali ko sada pobeđuje?

„Dakle, Honda je nepoznata,“ Villeneuve je dodao, „ali hvala Bogu, držali su se (Jenson) Buttona, koji će im pomoći da reše svoje probleme što brže.“ On se takođe pita, da li će Honda, kao i Alonso, imati strpljenja da sačeka uspeh.

„Honda je brend dolazi u i van Formule 1“, rekao je Villeneuve. „Nije kao Mercedes, koji prate program do kraja.“

Video