Iznenađenja na šestoj etapi

Šesta etapa donela je neke nove pobednike. Već je postalo uobičajeno da se iz etape u etapu pojavljuju novi favoriti i pobednici. Da li će se taj trend održati do kraja relija?

Današnjom etapom među motociklistima vladali su „autsajderi“. Helder Rodriguez je na svojoj Hondi uspeo da se dokopa prve prozije sa nešto više od minute prednosti nad Toby Priceom i Paulo Gonçalvesom. Vodeći u šampionatu Joan Barreda i drugoplasirani Marc Coma i ovu etapu odvezli su zajedno i završili su na šestoj, odnosno sedmoj poziciji.

e6 motori

Barreda sada ima 12minuta prednosti u odnosu na Comu, a na trećoj poziciji se nalaui Goncvales koji je trećom pozicijom na današnjoj etapi uspeo da smanji prednost vodećih.

Među kvadovima, Ignacio Casale nastavlja sa demonstracijom sile i šestu etapu završava sa osam minuta prednosti u odnosu na solidnog Rafal Sonika. Na osnovu ove pobede, Casale je napravio 16 minuta prednosti u generalnom plasmanu.

Ružno je reći, ali među vozačima kvadova je pomalo dosadno – Yamaha, Yamaha, Yamaha i samo Yamaha. Lafuente koji je završio etapu kao treći, treći je i u plasmanu. Ista je situacija i sa četvrtoplasiranim Gonzalez Ferioliem.

Među automobilistima beležimo povratak i novu pobedu Nasser Al-Attiyaha koji je sa samo 37 sekundi prednosti nadmašio Giniel De Villiersa u Toyoti, čime je povećao prednost u generalnom plasmanu. Nani Roma je danas pružio još jednu dobru partiju i plasirao se na trećoj poziciji, sa nešto manje od minut i po zaostatka. Robby Gordon se dobro držao na četvrtoj poziciji, dok je Terranova u još jednom Miniju peti.

E6 mini

U generalnom plasmanu, na prve tri pozcije nemamo izmene tokom celog relija – Mini, Toyota, Toyota… Na četvrtoj poziciji sada je Poljak Holowczyc koji se četvrte pozicije dokopao „ni kriv ni dužan“ vredno sakupljajući minute.

Zanimljivo je da je najbolji start danas imao Stéphane Peterhansel koji je jurišao ka istorijskoj pobedi za Peugeot, međutim zadesio ga je kvar na 143. kilometru, zbog čega je izgubio više od 20 minuta.

Slično onome što je među kvadovima Yamaha, to je među kamionima Kamaz. Poput Al-Attiyaha među autmobilistima, Rus Eduard Nikolaev ostvario je treću pobedu na ovogodišnjem Dakar Reliju. Na današnjoj etapi iza njega su se našli klupske kolege Mardeev i Karginov sa po šest, odnosno 11 minuta zaostatka, što se odrazilo na generalni plasman koji je identičan kao i rezultati današnje etape za prve tri pozcije.

E6 kamaz

Prvi „NeKamaz“ bio je četvrtoplasirani Iveco Holanđanina De Rooya. Sotnikov koji se trenutno nalazi na četvrtoj pozciji u generalnom plasmanu, sa još jednim Kamazom, današnju etapu završio je na petoj poziciji.

E6 Iveco

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video