Italijansko Moto3 postolje u Le Manu

Moto 3 trka imala je veoma zanimljiv startni poredak, obzirom da je ovosezonski favorit Danny Kent startovao sa 31. pozicije jer ga je na kvalifikacijama uhvatila kiša.

Domaći vozač Fabio Quartararo startovao je sa prve pozicije, koju nije uspeo da zadrži na početku i u borbu za prvu poziciju ulaze Bagnaia, Antonelli i Fenati, takoreći Italijanska Moto3 trka. U prvoj krivini trke došlo je do sudara usled kog je palo nekoliko vozača.

Nakon nekoliko krugova Fenati izbija na čelo i kreće da pravi razliku, koja osamnaest krugova pre kraja iznosi 0,6 sekundi i raste iz kruga u krug. Ostali vozači iz Italije posustaju pod napadima Fabia Quartarara koji izbija na drugo mesto. Za to vreme Kent stiže do devete pozicije koji zaostaje gotovo pet sekundi za prvoplasiranim.

Šesnaest krugova do kraja Enea Bastianini izbija ispred Quartarara i kreće da smanjuje Fenatijevu prednost. Na kraju kruga preuzima vođstvo, iznenadivši Fenatija koji ne odustaje od borbe. Kent smanjuje razliku na 4 sekunde za vodećim.

Dok se dvoje svađaju, treći izvlači korist i dvanaest krugova pre kraja, domaći vozač Quartararo obilazi Bastianinu i kreće u lov na Fenatija koji je i salje na prvoj poziciji. Situaciju kada se dvoje svađaju koristi i Fenati koji uspeva da napravi malu razliku u odnosu na drugoplasirane, odnosno vozače koji su se sve vreme smenjivali na drugoj poziciji. U to vreme Kent je na 0,567 sekundi iza osmoplasiranog Isaca Vinalesa.

Deset krugova pre kraja Kent ulazi u vodeću grupu ovišavši Vinalesa. Fenati je 0,3 sekunde ispred ostalih vozača, a Bastianini je na drugoj poziciji.

Sedam krugova pre kraja, ralika više ne postoji, a Danny Kent je na šestoj poziciji i gotovo je u borbi za podijum. Bagnaia pokazuje koliko je agresivan i obilazi Quartarara. Podijum ponovo pripada vozačima iz Italije. Quartararo sredinom ovog kruga pada i završava trku pred domaćom publikom bez pobednika.

Italijani su formirali svoju trku i u šesti krugo ulaze odvojeni. Borba između Bagnaia i Bastianinija se nastavlja, a koristi je Fenati koji na trenutke uspeva da pravi razliku. Antonelli popušta pod pritiskom i Kent ga obilazi u borbi za četvrtu poziciju. Prateća grupa je na malo preko sekunde za vodećom trojkom.

U peto krugova do kraja Bastianini izbija na prvu pozciju i kreće borba se Fenatijem, dok Bagnaia posmatra sa treće pozicije. Kent je sve bliže.

Četiri kruga do kraja, Fenati obilazi Bastianinija na kraju startno ciljnog pravca, a Kent je tik iza Bagnaiavih, koji sredinom kruga obilazi Bastianinia. Fenati i Kent koriste ovu borbu.

Tri kruga do kraja, situacija je nepromenjena – Fenati, Bagnaia, Bastianini, Kent. Bastianini pokušava da dođe do druge pozije, ali Bagnaia se ne predaje lako, a Fenati ne uspeva da napravi razliku u odnosu na pratioce. Kent je na točku konkurentima koji su ispred njega i dve krivine pre kraja kruga uspeva da obiđe Bastianinia.

Dva su kruga do kraja, a najveća borba se vodi za prvu poziciju između Bagnaia i Fenatia. Kent gleda i prati šta se dešava. Bastianini se ne predaje lako i pokušava da obiđe Kenta, ali mu to ne polazi za rukom.

Ušli smo u poslednji krug, a na kraju pravca Fenati preuzima prvo mesto i pravi malu razliku. Svi vozači su jedan drugom u točku. Vodi se velika borba između Bastianinia i Kenta. Bastianini obilazi i Bagnaiu i kreće borba za drugo mesto.

Fenati dolazi do prve pobede u sezoni. Bastianini je na drugoj pozciji, a Bagnaia na Mahindri treći što će značiti da pobedničko postolje pripada Italijanima. Kent na kraju završava četvrti.

Četvrta pozicija pripala je Antonelliu, peta Kornfeilu, šesta Isacu Vinalesu, osma Oliveiri, deveta Mingou, a deseta fantastičnom Philipu Oettlu. U bodovima su još i Ono, Guevara, Loi, Khairuddin i Manzi.

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video