Iannone sledeću trku startuje sa poslednje pozicije

Andrea Iannone kažnjen je startom sa poslednje pozicije na narednoj trci u Assenu. Ducatijev vozač napravio je grešku na kočenju i izbacio Španca iz trke ujedno i sa prve pozicije u generalnom plasmanu. Na sreću ni jedan vozač nije povređen, ali pošto je na sličan način oborio i svog timskog kolegu Andreu Doviziosa na poslednjem krugu trke u Argentini, direkcija trke je odlučila da je vreme da reaguje i on će trku u Assenu startovati sa poslednje pozicije.

Upitani za mišljenje u vezi incidenta, trojica prvoplasiranih Valentino Rossi, Marc Marquez i Dani Pedrosa složili su se da je Iannone trebao da ode sa spoljne strane Lorenza kada je shvatio da ne može da se zaustavi.

„Mislim da je Iannone napravio grešku na kočenju. Svako može da pogreši, ali je možda u tom momentu Iannone mogao da pokuša da ode više sa spoljne nego unutrašnje strane,“ rekao je Rossi.

„Kada u jednom trenutku shvatite da se ne možete zaustaviti morate da se potrudite da odete sa spoljne strane. Ali, lako je to reći sa ove pozicije. Na motociklu je to mnogo teže i sigurno da je šteta kada jedan vozač napravi grešku i pokupi drugog.“

Marquez, koji sada vodi u generalnom plasmanu, istakao je da je prošle sezone napravio sličnu grešku.

„Naravno, ovo nije prvi put i mi znamo Iannone uvek mnogo gura, ali to se ponekag dešava u trkama. Prošle godine na istom mestu, malo drugačije u 10 krivini, imao sam veoma sličnu situaciju ali otišao sam preširoko i sam pao,“ rekao je vozač Repsol Honde.

„Teško je jer je to tačka u kojoj je teško proračunati kočenje a takođe i liniju Lorenza, on se uvek mnogo priprema za izlazak iz krivina i može biti teško razumeti kada može da napadne.“

„Šteta je, kao što Valentino kaže. Kada jedan od vaših glavnih konkurenta napravi grešku vi pokušavate da profitirate, ali kada je kao u Mugellu, Valentinu otkazao agregat ili kao ovde što nije bila greška Lorenza, osećate se pomalo razočarano.“

Pedrosa je rekao da nije bilo nesmotrene namere Iannonea ali da je trebao da pokuša da ode spolja.

„Na osnovu onoga što sam mogao da vidim nije postojala namera da prouzrokuje sudar, imao je malo proklizavanje zadnjeg točka i kada je izgubio kontrolu izabrao je iz nekog razloga unutrašnju liniju a onda nije mogao dovoljno da uspori motocikl,“ rekao je Pedrosa.

„Dakle, mislim da nije postojala namera. Samo ću reći da je to nova krivina i naravno kao što je Valentino rekao, lako je govoriti kada niste na motociklu. Ono što je važno je da ne mislim da je postojala bilo kakva namera da izazove problem. Nažalost uništio je Lorenzovu trku.“

 

 

 

 

Foto: ducati.com

 

 

Nemanja Božić

Nemanja je skoro počeo da se bavi trkama i za kratko vreme specijalizovao se za MotoGP. Vikendima se ne odvaja od televizora i prati svaki korak koji načine GP vozači, kako bi na sajt preneo sve novine. Ume da iznenadi sa najneverovatnijim informacijama. Voli da gleda trke uživo, mada nije čest posetilac.

Video