Auto trke TCR

IMSA planira TCR klasu u 2018.

IMSA, organizacija koja stoji iza pet severnoameričkih šampionata sportskih, GT i turing automobila, kao i iza pet monomarka takmičenja, namerava da proširi svoju Kontinental čelendž seriju tako što bi u nju 2018. godine uvela TCR kao treću klasu u prvenstvu.

U toj kategoriji trenutno se voze dve klase, GS (grand sport) i ST (strit tjuner). TCR bi im početno bio dopuna, s perspektivom da posluži kao zamena za ST, u kojoj su sada zastupljeni Audi, BMW, Honda, Mazda, Mini i Porše.
Prelazak na platformu koju je osmislio Marčelo Loti i koja se već trka u TCR Internacionalnoj seriji i u nizu lokalnih i regionalnih takmičenja, mogao bi da bude ključni element u preoblikovanju cele serije, tvrdi IMSA predsednik Skot Aterton.

“Izgleda da je ona savršeno pozicionirana da bude prirodni nastavak za taj nivo trkačkih automobila”, kazao je Aterton portalu Sportscar365.

“Razgovore smo tek započeli, ali tamo gde se TCR već neko vreme trka i gde je već etabliran, on je formula koju izgleda da svi uvažavaju, i proizvođači i učesnici.”

“Automobili izgledaju dobro. Zvuče sjajno i brzi su. Sve u vezi s tim deluje pozitivno.”

imsa_28757393

Da bi se najavljena zamena ST klase TCR-om zaista dogodila, potrebna je i određena promena koncepta, pošto se sadašnji ST trkački automobili u velikoj meri zasnivaju na produkcijskim modelima koje za takmičenja izrađuju i pripremaju same ekipe.

Od šest trenutno prosutnih proizvođača u klasi, samo Honda već ima gotov TCR automobil, Audi o njemu razmišlja, dok severnoamerička filijala Mazde procenjuje da li vredi da se upusti u projekat (o tome više u posebnom tekstu).

Određenu prepreku predstavlja i činjenica da osim privatnog “subarua”, svi dosad izrađeni TCR automobili imaju hečbek formu, koja je u Evropi popularna, ali kupce u SAD ne privlači. Dodatno, pojedini aktivni i vrlo uspešni modeli, poput “Seat Leona” tamo se uopšte ne prodaju.

imsa_28757338

Predsednik IMSA ne isključuje mogućnost da ST klasa nastavi da živi i posle 2018, a to će realno zavisiti od toga koliko se proizvođača bude zainteresovalo da napravi TCR automobile za takmičenja u Severnoj Americi i tamo ih plasira.

Serbiaring

Serbiaring je internet portal koji se bavi auto-trkama na kružnim stazama, sa posebnim akcentom na domaće trkače na internacionalnoj sceni i detaljnim pregledom WTCC i ETCC trka kroz izveštaje, intervjue i autorske tekstove.

Video