Ideja o ‘Super GP2’ bolidima u F1

Manji timovi Formule 1 kažu da je Bernie Ecclestone izneo plan za jačanje F1 mreže sa bolidima iz ‘Super GP2’.

Tokom razgovora između timova i Ecclestone-a tokom Velike nagrade Brazila, jedna od ideja koja je izneta je da se napravi dva nivoa F1 u budućnosti. Kao i sa uobičajnim konstruktorima, mreža može biti ispunjena i sa unapređenim GP2 bolidima, koje bi vodili timovi klijenata.

Zamenik direktora Force India-e Bob Fernley, izjavio je da je ta ideja izneta kao mogućnost i da se plaši da je to Ecclestone-ov plan da se otarasi manjih timova iz Formule 1.

„Postoji alternativa, što je ‘Super GP2’,“ rekao je.“To bi bili bolidi slični kao u  GP2 sa unapređenim motorima. Jasan je pravac kojim se krećemo, a to je želja da postoji pet timova konstruktora i pet timova klijenata.“

Šef tima Sauber, Monisha Kaltenborn, izjavila je da je ovakav scenario plaši i da misli da je to način da se Ecclestone i CVC otarase manjih timova iz Formule 1.

„Imajući u vidu predloge koji su izneti, moramo da verujemo da postoji nekakav plan ovde. Izgleda da je plan da ostanu četiri-pet imena, a imajući u vidu da su ponude koje se nama šalju u  vidu prošlogodišnjih šasija i motorima koji su možda drugačijih specifikacija ili čak različitih serija, očigledno je da plan postoji. A pošto niko iz vrha ne reaguje na to, pitanje je čiji je to plan u stvari.“

Ona je dodala da je trenutna atmosfera teška, a i da priroda rešenja napreduje jako sporo.

„Ove stvari se menjaju svakodnevno, ali činjenica je da ne može ovako da se nastavi. To nije način na koji želimo niti možemo da radimo,“ rekla je Kaltenborn.

„Što više ideja dolazi ‘gore’, to više dobijamo osećaj da neki ljude ne žele da budemo deo toga i možda žele da se sport promeni na veoma drugačiji način.“

 

 

 

Lazar Stanić

Lazar je jedan od osnivača sajta. Uživa u auto trkama i ne propušta ni jednu trku Formule 1. Uglavnom piše o WRC-u i WTCC-u. Osim što piše, zadužen je za fotografisanje auto-moto trka. Ukoliko se sastajete sa nekim iz redakcije, postoji velika šansa da će to biti baš on.

Video