Horner traži povratak starih V8 motora u F1

Red Bullov šef Christian Horner smatra da bi Formula 1 trebala odustati od V6 motora i vratiti se na V8 motore za koje smatra da su bili puno bolji za sport.

On na V6 motore gleda kao na začarani krug visokih troškova i stvaranja još većih razlika u performansama među timovima.

„Niko se ne voli vraćati unazad, ali ponekad treba razmisliti i o tome. Očajna vremena zahtevaju očajne mere. Samo pogledajte cene današnjih pogonskih agregata i zapitajte se koliko je to održivo za sve timove i proizvođače“ – rekao je Horner.

„Timovi se više ne mogu nositi s tolikim troškovima, bez obzira da li se rad o vodećim ili malenim timovima. Nažalost, cene novih motora već su izbacile dva tima iz sporta“ – dodao je Horner.

Horner je, međutim, svestan da je verovatnoća za povratak V8 motora vrlo mala, ali svejedno veruje da je o toj opciji potrebno racionalno razmisliti.

„Rekao bih da je to nešto što će se ekstremno teško dogoditi, ali razum nam nalaže da moramo razmotriti i tu opciju“ – objasnio je Horner.

Više o budućnosti pogonskih agregata Formule 1 znaće se krajem oktobra, kada će se sastati Strateška grupa i Komisija Formule 1. Raspravljaće se o predlogu Ferrarija, Renaulta i Honde o uvođenju dodatne homologacije teške 13 tokena za jul 2015. godine.

„Ako već želite kontrolirati troškove, onda bi teoretski bilo najispravnije omogućiti proizvođačima u zaostatku da nadoknade svoje deficite“ – smatra Horner.

Tri proizvođača veruju da bi im 13 tokena to omogućilo, ali za promenu pravila 2015. godine potreban je jednoglasni pristanak, a Mercedes se ne slaže sa ostalim timovima.

Međutim, imaju potrebnu većinu za promenu pravila 2016. godine, te su zapretili da će, ako Mercedes ne pristane na njihove zahteve, potpuno otvoriti razvoj motora i Formulu 1.

 

Izvor: Formulino

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video