Honda stala na put dominaciji KTM-a

Za vikend je održana 12. runda Monster Energy AMA Supercross prvenstva u Detroitu. Kako se bliži kraj prvenstva, tako su stvari dosta jasnije. U klasi 450 Dungey ima ogromnu prednost i mogli bismo reći da je prvenstvo već odlučeno ukoliko ne bude bilo pehova, poput povreda. U 250 klasi možemo videti dominaciju Musquin-a, koji kao da zna samo za pobede.

Nažalost, ušli smo i u fazu kada vidimo i dosta povreda, jer su ovo poslednji trenutci kada se može dostići vodeći u poretku, pa se granice dodatno pomeraju. Tako smo u Detroitu videli veliki broj padova, koji su nažalost rezultirali i ozbiljnijim povredama. Najznačajniji pad je svakako onaj između Canard-a i Weimer-a, čija je sezona sada završena, a još uvek je pod znakom pitanja njihov početak motocross sezone. Iako je pad izgledao dosta teško, Trey Canard je slomio samo podlakticu, dok je Jake Weimer slomio nadlakticu.

Osim navedenog dvojca, težak pad je imao i Jason Anderson, kome je na jednom skoku zapela noga tako je doskočio bez motora.

250 SX

U 250 klasi, odlično se pokazao Bogle koji je od samog početka do kraja vodio bez ikakvog pritiska. Loš start je imao Musquin, kome je trebalo prvih par krugova kako bi krenuo. Iako je bio daleko najbrži na treningu, dok je došao do drugog mesta Bogle je već imao veliku prednost i bilo ga je nemoguće sustići. Na trećem mestu je bio Kawasakijev Joey Savatgy, koji je nakon kvara motora prošlog vikenda konačno došao do više nego zasluženog podijuma.

Jeremy Martin je završio tek na četvrtom mestu iako je imao velikih problema na treningu. Treba napomenuti i odličnu vožnju Colt Nichols-a, koji je na “serijskom” motoru došao do šeste pozicije. Nakon ove trke, Marvin Musquin još uvek drži sigurno prvu poziciju, ali on ne sme dopustiti nikakva iznenađenja.

 

450SX

U 450 klasi je konačno bilo malo uzbuđenja. Najbolje je startovao Andrew Short, koji je postao poznat po startu jer kreće u 3. brzini, za razliku od ostalih. Vrlo brzo su ga Dungey i Tomac prestigli i krenuli su u svoju bitku. Obojica su bili vrlo brzi, a Tomac je iskoristio jednu priliku nakon “quad-a”, prestigao KTM-ovog vozača i napravio razliku više od pet sekundi na kraju utrke.

Iza njih, Millsaps je veći deo trke bio na trećem mestu, ali je pred kraj počeo gubiti pozicije zbog, po nama, nedostatka spremnosti. Peick je bio vrlo dobar, ali mu je ostala ruka na gasu prilikom jednog skoka što je rezultiralo padom. Na trećem mestu se ponovno našao Cole Seely, novajlija koji pokazuje odlične vožnje ove sezone. Chad Reed je bio vrlo brz na treningu, ali prosečan start mu nije pomogao da se domogne postolja.

Zbog povrede Canard-a, Dungey ima veliku prednos od čak 67 bodova tako da bi vrlo brzo mogao osigurati titulu, prvu KTM-ovu u 450SX klasi.

 

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video