Homola u Slovačkoj debituje u WTCC-u!

Mato Homola dobija priliku da prikaže svoj talenat na svetskoj sceni. On će postati prvi slovački trkač u Svetskom šampionatu turing automobila, jer će na WTCC rundi u Bratislavi nastupiti za volanom trećeg Chevrolet RML Cruze ekipe Kampos racing, a voziće i Seat Leon Cup racer u okviru ETC kupa.

U dosadašnja najsjajnija postignuća 20-godišnjeg takmičara spadaju dva druga mesta u generalnom plasmanu S2000 i TC2T klasa Evropskog kupa turing automobila, postignuta za volanom BMW-a 320si (2013) i 320 TC (2014. godine).

„Ovo je za mene velika šansa i odlučan sam da je maksimalno iskoristim“ – kazao je Homola. „Ne dobija se često prilika da se trkate u svetskom šampionatu, ali kada se to desi u vašoj zemlji, sve je još posebnije. Naravno, želim da postignem dobar rezultat, ali moram da budem realan. Treba da upoznam snažniji i tehnički napredniji automobil, i to u trci sa moćnim međunarodnim konkurentima. Iako nemam takmičarskog iskustva u TC1 automobilu, makar mogu da računam na podršku domaćih navijača na stazi koju dobro poznajem i volim.“

Homola je krajem prošlog leta na Katalunji testirao jedan od Kamposovih Chevroleta i, prema rečima tim menadžera Rubena Espina, tada je potvrdio svoj potencijal.

„Zadovoljni smo što se Mato pridružuje našem programu razvoja vozača. Kao privatna ekipa mi imamo strategiju da podržavamo vozače sa velikim potencijalom kako bi jednog dana postali fabrički trkači. Hugo Valente i Jhon Filipi već su u tom programu i sjajno napreduju. Mato će sad dobiti priliku da svima pokaže da je spreman za WTCC i, štaviše, da osvoji poene za Kampos u timskoj Yokohama trofej kategoriji“, izjavio je Espin.

Direktor Svetskog šampionata Fransoa Ribeiro dugo je i glasno zastupao stav da Mato zaslužuje WTCC šansu.

„Evropski kup turing automobila, čiji smo takođe promoteri, predstavlja dobru platformu za pripremu WTCC vozača sutrašnjice i nadamo se da je to slučaj i kod Mata Homole, koji puno obećava. Jasno je da mu neće biti lako, ali ovakve prilike ne nailaze često i ubeđeni smo da će moći maksimalno da je iskoristi, da stekne iskustvo i prikaže potencijalnim sponzorima u Slovačkoj da je vredan njihove stalne podrške. Automobilska industrija je daleko najvažniji sektor slovačke privrede, pa se nadam da će Mato postati perjanica svoje zemlje. Sjajno je što će slovački navijači imati za koga da navijaju“, poručio je Ribeiro.

Homola će na Slovakija ringu nastupiti u Cruzu koji je prošle godine vozio Dušan Borković i biće deo tročlane postave Kampos racinga, u kojoj će se nalaziti i stalni vozači španskog tima Korzikanac Jhon Filipi i Francuz Hugo Valente, svi sa pravom osvajanja bodova u Yokohama trofeju.

Serbiaring

Serbiaring je internet portal koji se bavi auto-trkama na kružnim stazama, sa posebnim akcentom na domaće trkače na internacionalnoj sceni i detaljnim pregledom WTCC i ETCC trka kroz izveštaje, intervjue i autorske tekstove.

Video