Auto trke TCR

Homola: U rukama imamo moćno oružje

Posle nekoliko meseci takmičarske pauze, Mato Homola je na TCR testu u Valensiji konačno seo za volan svog novog „Seat Leon Racer-a“, modela za 2016. godinu.

Pista Ricardo Tormo bila je pozornica predsezonskog testa TCR Internacionalne serije uoči prvog trkačkog vikenda šampionata u Bahreinu.

Mato je na evropskoj turing sceni već izgradio ozbiljnu biografiju. On je od ove sezone pilot mađarskog B3 Racinga, u kojem će se trkati zajedno sa svojim dugogodišnjim ETCC suparnikom Dušanom Borkovićem i mađarskim tinejdžerom, 16-godišnjim Attilom Tassijem.

Mato_Valencia-2_Romano-Poli

Homola je i 2015. vozio „Seat Leon Racer“, ali se auto za 2016. mnogo izmenio: novi su menjač, aero paket za karoseriju, rashladni sistem, vešanje i kočnice. Utoliko je prvi test u Valensiji bio važniji za upoznavanje s novim karakteristikama automobila.

„Tokom zime usredsredio sam se na psihofizičke treninge i jedva sam čekao da se vratim za volan. Testovi u Valensiji pokazali su da imamo izvanredno oružje u rukama, takvo koje može da nas izvede na vrh. Ali, mi nećemo biti jedina ekipa koja se trka sa „Seatima“, kazao je 21-godišnjak iz Bratislave, koji se na predsezonskim probama posvetio radu na podešavanju oslanjanja i balansu automobila.

Mato_Valencia_9

„Novi sekvencijalni menjač je mnogo lakši od onog koji smo koristili prošle godine, to menja raspored masa u vozilu i tome moramo da prilagodimo i ostala podešavanja. Testirali smo nekoliko različitih tipova kočnih pločica, još tražimo optimalno rešenje koje će auto učiniti bržim, a ja ću se bolje osećati u njemu“, dodao je Slovak.

Inženjer Manuel Huguet pohvalio je Matovu posvećenost i logičan pristup na prvom testu za B3 Racing, ne skrivajući da je posao daleko od završenog: „Skupili smo mnogo podataka, što je savršeno. Isprobali smo nekoliko varijanti podešavanja oslanjanja i vežbali smo startove, to je takođe veoma važno. Još se suočavamo s malim problemima, ali to je tipično za nov automobil i nije ništa ozbiljno. Bolje je da se takve stvari dešavaju na testovima nego u trkama. Volim što Mato ozbiljno razmišlja za volanom, nadam se da nas očekuje sjajna sezona i da će on već na prvoj trci u Bahreinu postići rezultate kojima ćemo se ponositi.“

Serbiaring

Serbiaring je internet portal koji se bavi auto-trkama na kružnim stazama, sa posebnim akcentom na domaće trkače na internacionalnoj sceni i detaljnim pregledom WTCC i ETCC trka kroz izveštaje, intervjue i autorske tekstove.

Video