Hirvonen: „Toyota nije potpuno spremna za povratak u WRC“

Bivši WRC vozač Mikko Hirvonen nije uvjeren da je Toyota spremna za povratak u WRC ovog tjedna na reliju Monte-Carlo.

Razvijen u sklopu novog programa na čelu sa četverostrukim prvakom Tommi Makinenom, Toyota Yaris imati će svoj debi na otvaranju 2017. sezone, a predvodit će ih Jari-Matti Latvala i Juho Hanninen.

Hirvonen je testirao Yaris prošle godine, i ne vjeruje da je japanski proizvođač u poziciji da se natječe za postolje do kasnije u sezoni.

„Mislim da oni (Toyota) nisu potpuno spremni“, rekao je za Motosport.

„Oni su imali tako stisnut raspored za razvoj auta, a ono što sam čuo je da postoji još posla za napraviti.

No, Jari-Matti ima puno iskustva, i ako se on zaista može fokusirati i dobiti tim iza sebe također, onda mogu.

Ali, ja ne mislim da će se to dogoditi u prvoj polovici sezone, možda će kasnije biti u mogućnosti boriti se za postolje.“

Hirvonen se nada da se njegov zemljak Latvala može oporaviti od svoje teške 2016. sezone sa Volkswagenom, u kojoj je pobjedio samo jednom i bio šesti u ukupnom poretku.

„Nije bilo lako za njega.

On je imao neke greške, i mislim, pogotovo prošle godine, imao je dosta mehaničkih problema sa autom, što je malo čudno za tim kakav je Volkswagen.

Nadam se da se može više usredotočiti na svoju situaciju i odraditi svoj posao te razviti automobil, pa odvoziti relije jedan po jedan.“

Ogier i M-Sport mogu se boriti za titulu!

 

Nakon povlačenja Volkswagena iz WRC-a na kraju 2016. četverostruki svjetski prvak Sebastian Ogier pridružio se M-Sportu te će voziti novu Fiestu RS.

Hirvonen je sa M-Sportom osvojio 14 od svojih 15 pobjeda i vjeruje da britanska oprema i Ogier mogu ciljati naslov.

„To bi moglo biti (moguće),“ rekao je.

„Prošlo je dugo vremena otkako su timovi morali dizajnirat novi automobil u isto vrijeme, a Ford je uvijek bio u mogućnosti dizajnirati natjecateljski automobil..

Ne znam za sigurno, ali je moguće. Stvarno se nadam da se mogu vratiti pobjedama, jer su tim i Malcolm (Wlson, šef tima) učinili jako puno za moju karijeru.“

Hirvonen je također istaknuo važnost što se Ogier pridružio novom timu, nakon četiri dominantne sezone u Volkswagenu.

„Biti će zanimljivo vidjeti što Ogier može učiniti u drugom automobilu, koji nije razvio od početka kao što je uradio sa Volkswagenom,“ dodao je.

Video