Hänninen Toyotin vozač za 2017.

Juho Hänninen potpisao je ugovor na godinu dana i bit će prvi vozač u Toyotinom povratku u WRC sa automobilom Yaris.

35-godišnji Finac proveo je najveći dio testiranja uoči povratka japanskog proizvođača, nakon 16 godina izbivanja.

Suvozač će mu biti iskusni Kaj Lindström, koji se ranije pridružio šefu Toyota tima i četverostrukom svjetskom prvaku Tommi Makinenu.

Dvojac će se natjecati u svim relijima 2017., sa mogućnošću produžetka ugovora na još godinu dana.

„Ovo je kao ostvarenje sna“, rekao je Hanninen.

„Raditi sa timom koji ima toliko potencijala za cijelu sezonu je prava prilika za mene.“

„Radili smo zajedno od prvog izlaska automobila, tako da se to čini još uzbudljivije i motivirajuće. Yaris je nevjerovatan. Jedva čekam početak relija Monte-Carlo.“

Hanninen je ostvario nekoliko uspješnih sezona sa Škodom. Osvojio je Interkontinentalnu reli titulu 2010. i SWRC sljedeće sezone, prije podizanja europske titule 2012.

On je bio jako uključen u razvoj Hyundaia i20 kada se korejski proizvođač vratio u WRC 2014. On je odvozio šest relija prije odlaska iz tima na kraju godine.

Makinen je naglasio da će 2017. biti godina učenja i rekao je kako je Hanninenovo iskustvo sa testiranja učinilo ga očitim izborom.

„Otkada se pridružio timu Juho je nevjerovatno motiviran i uključen. Također mu je vrlo jasno da ne želimo nikakve prečace i da će 2017. sezona biti hvatanje u koštac sa prvenstvom i učenje“, rekao je Makinen.

„On ima dosta iskustva u Svjetskom prvenstvu u reliju, i siguran sam pošto je on u razvoju Yarisa od početka da on poznaje automobil najbolje.“

Toyota očekuje da potvrdi drugog vozača nakon završnog relija 2016. koji se vozi u Australiji sljedećeg mjeseca. Predviđa se da će to biti WRC2 vozač Esapekka Lappi .

Video