Hamiltonu pripao pol u dramatičnoj završnici

Pošto se treći trening završio u kišnim uslovima, slične vremenske prilike bile su i pred početak kvalifikacija. Temperatura staze bila je 21, vazduha 12 stepeni dok je vlažnost bila na visokih 72%.

Pošto su šanse za kišu bile 30% većina vozača odlučila se za raniji izlazak na stazu na srednje tvrdim gumama. Sainz i Verstappen imali su u prvih par minuta najbolja vremena dok se staza polako slušila. Prvi vozač koji se pojavio na slik penumaticima bio je Felipe Nasr a za njim i njegov sunarodnik Felipe Massa. Sebastian Vettel je na polovini Q1 pomerio granicu najbržeg kruga na 1m18.677s, a Brazilac u Sauberu je posle svog prvog pokušaja na super mekim gumam došao do 7. mesta.

Bottas je u međuvremenu dospeo na prvu poziciju (1m17.297s) ali se Jenson Button na iznađenje svih u jedom trenutku našao na samom vrhu poredtka. Ipak, Hamilton nije ništa želeo da prepusti slučaju pa je tako na super mekim gumama ostavrio vreme od 1m13.196s i došao do prvog mesta. Na kraju Rosberg je imao najbolje vreme u prvom (1m10.976s) delu dok se dalje nisu plasirali: Perez, Button, Raikkonen, Merhi i Stevens.

Na početku drugog dela vozači su se odlučili da krenu sa super mekim gumama, pa je tako Nico Hulkenberg postavio najbrži krug od 1m10.207s. U nastavku Rosberg je ubrzao tempo (1m09.309s) ali ga je u stopu pratio Vettel. U samom finišu Hamilton je uspeo da u plasmanu potisne vozača Ferrarija, dok su se iza njih našli Bottas, Hulkenberg i Verstappen a u završni deo kvalifikacija nisu prošli Maldonado, Ericsson, Sainz, Ricciardo i Ericsson.

U Q3 vozači Mercedesa nisu želeli da razikuju, pa su tako zauzeli prve dve pozicije a iza njih našli su se vozači Williamsa. Sebastian Vettel je uspeo da se u međuvremenu popne na treće mesto i tako razdvoji vozače Mercedesa i Williamsa. U samom finišu oba Mercedesa su izletela sa staze, gde je prvo Lewis Hamilton otišao preširoko i okrenuo se na prvoj krivini a koju sekundu kasnije Nico Rosberg se okrenuo pred ulazak u poslednju šikanu. Vettel je odbranio treće mesto od Masse dok je Hulkenberg uspeo da se nađe ispred Bottasa i Verstappena.

austr_kval_rez

F1 Serbia

F1 Serbia je portal koji se bavi vestima iz auto-moto sporta, pre svega iz Formule 1. Na našem portalu možete naći puno informacija o vozaćima, timovima, stazama kao i da se družite sa našim članovima na forumu.

Video