Uncategorized

Hamilton ugrabio još jednu pobedu

Jučerašnje uzbudljive kvalifikacije ispratila je podjednako uzbudljiva trka.
Lewis Hamilton je stigao do pobede nakon vrlo uzbudljivog duela sa timskim kolegom Nicom Rosbergom. Tokom incidenta nijedan od Mercedesovih vozača se nije držao trkačke linije i došlo je do kontakta koji je oštetio oba bolida. Hamilton je bio snalažljiviji pa je iskoristio priliku da izbije na prvu poziciju. Rosberg je trku završio kao četvrti jer je tokom duela sa Hamiltonom načinio grešku koja ga je koštala podijuma. Sada nakon trke Rosberg se suočava i sa potencijalnom kaznom, jer je poslednjih nekoliko krivina odvozio sa odlomljenim prednjim krilom. Hamilton je u generalnom plasmanu smanjio prednost Rozberga na 11 bodova. Na podijumu Hamiltona su dočekali zvižduci kad je pokušao da se opravda „Došao sam da se trkam i pobedim. Smatram da sam pošteno pobedio.“ Šef Mercedesovog tima Toto Wolff je u intervjuu za SkyF1 besno prokomentarisao da je taj incident bio „glup“. O neslaganju unutar Mercedesa govori i žalba Hamiltona na to što su njemu dali tvrđe gume od onih na kojima je bio Nico Rosberg, iako je u tom trenutku Hamilton bio brži. Odgovor tima je bio: „Tako nam najviše odgovara za uspeh.“
Pored Hamiltona na podijumu su se našli Max Verstappen i Kimi Raikkonen. Max Verstappen je od starta trke krenuo sa lakoćom da pretiče daleko iskusnije vozače od sebe. Najviše se zadržao u duelu sa timskim kolegom Danielom Ricciardom koji je trku završio kao 5. Kimi Raikkonen je vozio svoju trku bez većih problema, najviše primedbi je ipak imao na zaostale vozače koji nisu videli plavu zastavu.
Sebastian Vettel koji je imao odličan start i u 26. krugu se našao na prvoj poziciji. Međutim, u 27. krugu zadnji desni pneumatik mu je eksplodirao i time uništio šanse da Ferrari bude do kraja trke ispred Mercedesa. Bezbednosno vozilo je izašlo na stazu i tada je veliki broj vozača poučen time šta se desilo Vettelu otišlo na zamenu pneumatika. Prvi koji je to učinio je bio Nico Rosberg, kako bi sačuvao svoje prvo mesto.
Nico Hulkenberg, koji i pored sjajnih kvalifikacija i prvog startnog reda, nije uspeo da zadrži svoju poziciju već je imao najveći pad od svih i završio trku kao 19. McLaren Honda je pokazala da je spremna za borbu za bodove ali da još uvek nije u stanju da se održi u prvih 5. Jenson Button je nakon starta na trećoj poziciji, završio trku kao šesti iza Daniela Ricciarda. Na žalost, Fernando Alonso se veći deo trke motao oko 13. mesta, ali je 5 krugova pred kraj odustao.
Uzbudljivu trku je zapečatio i Pascal Wehrlein koji je završio kao 10. i obezbedio prve bodove za Manor.

Video