Auto trke Događaji koji su obeležili 2015. godinu Formula 1

Hamilton pobedio u Ostinu i stigao do svoje treće titule

I posle napornih i prekinutih kvalifikacija, vremenski uslovi pred početak trke su se dosta poboljšali. Stekli su se uslovi za start na intermidijat gumama, što je bio i sam izbor vozača.

Hamilton je imao bolji start, što je iskoristio za preuzimanje prve pozicije, dok su istu situaciju iskoristili Kvyat i Riccardo, pa je tako Rosberg pao na četvrto mesto. Vettel je posle par krivina došao na sedmu poziciju, dok je Alonso imao incident sa Felipeom Massom. Vozači Saubera doživeli su međusobni kontakt, ali je deblji kraj izvukao Felipe Nasr koji je ostao bez prednjeg krila. Valtteri Bottas je bio prvi vozač koji je montirao gume za suvo, ali je već u petom krugu zaostajao za čitav krug.

Kvyat se približio Hamiltonu, ali je u tim momentima na stazu pojavilo pravilo virtuelnog sigurnosnog automobila. U tim trenucima Valtteri Bottas se odlučio da završi trku, a već posle tri kruga trka je ponovo puštena u trkački ritam. Rosberg je na najdužem pravcu uspeo da povrati mesto od Kvyata i odmah je krenuo u pohod na vodećeg Hamiltona. Roman Grosjean se takođe odlučio za slik pneumatike, ali je zbog problema sa bolidom odmah morao da odustane. Kvyat je pokušao da u 13. krugu obiđe Rosberga na poslednjoj krivini, ali mu to nije pošlo za rukom, dok je istu situaciju, samo par stotina metara kasnije materijalizovao upravo Daniel Ricciardo.

Od petog do desetog mesta vodila se velika bitka u kojoj su učestvovali Perez, Vettel, Verstappen, Raikkonen, Sainz i Hulkenberg. U 15. krugu Riccardo je uspeo da iznenadi Hamilton i od tog trenutka poveo je trku za VN SAD. Verstappen je na trenutak uspeo da obiđe Vettela, ali je Nemac uspeo da povrati svaoju poziciju, dok je Rosberg uspeo da obiđe svog timskog kolegu. Hamiton u 19. krugu odlazi do boksa i montira gume za suvo, a isto to čine i Vettel, Verstappen, Massa, Ricciardo, Kvyat i Rosberg. Posle prve runde pit stopova Riccardo ostao je na prvom mestu ispred Rosberga, Kvyata i Hamiltona. U 20. krugu u ogradi na sedmoj krivini završio je Kimi Raikkonen, ali je svojim znanjem i umećem uspeo da se izvuče i posle zamene nosa i pneumatika nastavio je trku.

Već u narednom krugu Rosberg je uspeo da povrati svoje prvo mesto u istom trenutku kada je Hamilton obišao Kvyata, dok se ovoj četvorci polako približavao Sebastian Vettel. Nemac je uspeo da vrlo brzo obiđe Rusa dok je Hamilton dodao gas i obišao Riccarda. Zbog velikih oštećenja prilikom izletanja, u 27. krugu Raikkonen je morao da odustane od trke, kao i Marcuss Ericsson koji je se parkirao na stazi. Zbog toga je kontrola trke rešila da izbaci sigurnosni auto na stazi. Ovu situaciju je iskoristio Sebastian Vettel koji je otišao do boksa i montirao medijum gume.

U 32. krugu trka je ponovo puštena a Vettel je na prvoj krivini obišao Danila Kvyata. Ferrarijev vozač je obišao i Ricciarda, pa je tako dospeo do treće pozicije. Australijanac je nasatvo da pada u plasmanu jer se ispred njega našao Verstappen dok je Nico Huleknebrg posle duela sa vozačem Red Bulla morao da odsutane. Zbog toga na stazu je ponovo uvedeno stanje virtuelnog sigurnosnog automobila. To je iskoristio Rosberg da ode do boksa, što je Vettel stavilo na drugu poziciju.

Na 16. krugova do kraja ponovo je istaknuta zelena zastava, a Rosberg je sa svežim pneumaticima odmah obišao Verstappena. Nemac u Mercedesu se zatim okomio na sunarodnika u Ferrariju, te mu je veoma lako pošlo za rukom da dođe do druge pozicije. Baš tada Danil Kvyat je imao jak udes pred ulazak na startno/ciljni pravac, kada je zadnjim točkom zakačio travu što ga je odbacilo na suprotnu stranu i izazvalo izlazak sigurnosnog automobila. Situaciju su iskoristili Hamilton i Vettel da montiraju meke gume.

Ben Majlander je na 10 krugova do kraja uklonio svoj Mercedes, a Vettel je posle malo mučenja pretekao Verstappena i ponovo došao na treću poziciju. Sada na sedam krugova do kraja Rosberg pravi grešku na stazi što je iskoristio Hamilton da ponovo preuzme vodeću poziciju. Do kraja trke Hamilton je zadržao prvo mesto, ispred Rosberga koji je morao da se brani od Sebastiana Vettela. Ova pobeda je ujedno obezbedila Hamiltonu treću titulu šampiona, a drugu sa Mercedesom.

foto: Mercedes Media Centre

F1 Serbia

F1 Serbia je portal koji se bavi vestima iz auto-moto sporta, pre svega iz Formule 1. Na našem portalu možete naći puno informacija o vozaćima, timovima, stazama kao i da se družite sa našim članovima na forumu.

Video