Hamilton osmi put

Talas toplog vazduha u Evropi zahvatio je i Veliku Britaniju i stazu Silverston. Tako su uslovi pred početak kvalifikacija bili neuobičajni za ovog doba godine, jer je temperatura staze bila 36 stepeni, a vazduha 22 stepena, uz jak vetar.

Prvi reprezentativni krug postavio je Nico Rosberg koji je stazu obišao za 1m33.654s. Max Verstappen je imao malo kretanje na 10. krivini dok je Sebastianu Vettelu obrisan prvi mereni krug. Ipak, Nemac je u narednom pokušaju zabeležio vreme od 1m34.347 dok je kontrola FIA-e pozvala Hamiltona na vandredan pregled.

U samom finišu FIA je velikom broju vozača izbrisala merene krugove zbog proširenja putanje na devetoj krivini, pa je tako Nico Rosberg držao prvo mesto sa krugom od 1m33.475s. Ipak, u poslednjim momentima prvo mesto odlazi u ruke Kimija Raikkonena (1m33.426s) dok su iz prvog dela odpali Felipe Nasr, Fernando Alonso, Jenson Button, Will Stevens i Roberto Merhi.

Drugi deo kvalifikacija otvorio je Valtteri Bottas vremenom od 1m33.273s, ali je ubrzo Nico Rosberg preuzeo prvo mesto (1m32.737s). Verstappen je u ovim momentima imao velikih problema sa bolidom, pre svega sa trakcijom, dok su Maldonadu sudije obrisale još jedan krug. Istu slučaj desio se i sa Kimijem Raikkonenom, pa je tako Finac došao u situaciju da na 2 muinuta pre karaja nema zabeleženo vreme. Na kraju vozač Ferrarije uspeo je da dođe do 9. mesto i plasira se u završni deo dok su iz Q2 ispali Sergio Perez, Roman Grosjean, Max Verstappen, Pastor Maldnonado i Marcus Ericsson.

Posle prvih krugova Lewis Hamilton zabeležio prvo vreme od 1m32.248s i tako da jednu desetinku bio brži od svog timskog kolege. Iza njih nalazili su se dvojci Williamsa pa Ferrarija. U finalnom pokušaju Lewis Hamilton je na polovini kruga odustao od svog pokšaja ali je predhodno vreme bilo dovoljno za pol poziciju. Iza njega našli su se Nico Rosberg i Felipe Massa.

Startna silver

F1 Serbia

F1 Serbia je portal koji se bavi vestima iz auto-moto sporta, pre svega iz Formule 1. Na našem portalu možete naći puno informacija o vozaćima, timovima, stazama kao i da se družite sa našim članovima na forumu.

Video