Hamilton novi stari šampion Formule 1

Trenutak odluke o titiuli se bliži, Niku Rozbergu treba pobeda uz lošiji plasman od drugog mesta Luisa Hamiltona. Sjajan start Luisa Hamiltona i deluje da je Niko daleko od titule i da samo neki čudan splet okolnosti može da mu donese titulu. U narednih nekoliko krugova imali smo priliku da vidimo par preticanja, Fernando Alonso je pretekao svog timskog kolegu. Rikardo vozi u skladu sa očekivanjima, a dobru zabavu nam priređuje Danii Kvjat.

Sredinom trke odustaje Pastor Maldonado zbog požara na bolidu. Ovo je definitivno loša sezona za njega i želeće da je zaboravi.

Krugovi prolaze a Niko je sve dalje od titule. Počinje polako i bolid da ga izdaje pa je Niko od 2 do 4 sekunde sporiji od ostalih vozača i nastavlja da gubi tempo. Luis je vozio konzervativnije ne bi li izbegao probleme koji su snašli Nika. Ništa se nije promenilo ni posle zamene pneumatika te je sa velikom lakoćom Vettel preuzeo 7. poziciju od Rozberga. Zanimljivo je pitanje postavio ekipi:   „Šta treba da uradim ako Luis odustane ?“ Logično dobio je odgovor da vozi najbolje što može. Zapravo mu je teoretski dovoljno 5. mesto ukoliko Luis ostane bez bodova.

U 42. krugu smo gledali dobru borbu između još uvek aktuelnog šampiona Sebastiana Vettela i Serhija Pereza. Serhio se odlično branio. Dok je Niko gubio tempo Luis je počeo da pojačava i tako 13. krugova pre kraja otklonio gotovo sve sumnje o tome ko će biti šampion sezone 2013/14. Deluje da ćemo gledati veliku borbu na kraju. Luis i Felipe žele pobedu, iako mu treba samo da završi trku i osvoji titulu.  Rozberg se borio uprkos velikim problemima koji su ga zadesili, ali jednostavno stvari nisu bili u njegovim rukama.

Od odluke sezone deli nas još samo 10tak minuta. Čak i odustajanje Luisa ne znači ništa više Rozbergu, sve oči su uprte u Luisa i očekuje se veliko slavlje širom Britanije i sveta. Pred velikim uspehom je i ekipa Williamsa koja će po prvi put od 2005. godine imati dva vozača na podijumu.

Fettel vrlo lako prolazi Rozberga 5 krugova pre kraja, Niko je potpuno nemoćan. Massa ima oko 5 sekundi zaostatka za Luisom i pojačava tempo ne bi li stigao do pobede.

Hamilton je i zvanično po drugi put šampion Formule 1. Sjajna sezona je iza nas. Mercedes je dobio šampiona posle više od 50 godina.

Marko Srdić

Marko je jedan od osnivača i u timu je web developer. Za sve izmene na sajtu zadužen je on. Kada nađe slobodnog vremena piše o Formuli 1 i kružnim auto trkama.

Video