Auto trke Formula 1

Hamilton najbrži u Singapuru

Luis Hamilton preuzeo je vođstvo u generalnom plasmanu pobedom u Singapuru, nakon što je sve pošlo nizbrdo za Rozberga pre nego što je trka uopšte i počela.

Nemčev Mercedes imao je problem sa menjačem još u formacijskom krugu i usled toga je morao da startuje poslednji iz boksa. To je Hamiltonu olakšalo posao i na samom startu se, sa pol pozicije, „katapultirao“ ispred Red Bull-ovih vozača i preuzeo potpunu kontrolu nad trkom. Sledeći peh Rozberg je imao sa elektronikom, nakon čega je ceo bolid otkazao u boksu i primorao ga da se povuče iz trke.

Prokletstvo Singapura je ponovo otvorilo trku u 31. krugu kada je došlo do kontakta između Sutila i Pereza, gde je Perezu eksplodiralo prednje krilo i vozilo bezbednosti je poslato na stazu, što je opet skupilo vozače u jednu grupu.

Hamilton je i dalje bio na prvoj poziciji, ali za razliku od Fetela i Rikarda koji su ga pratili, nije na vreme video da je vozilo bezbednosti poslato na stazu, nije otišao na promenu pneumatika i ostao je na super mekoj komponenti koju se stavio u 26. krugu. Nakon dugog čišćenja staze i odlaganja, trka je nastavljena u 38. krugu i Lusiu je zadat težak zadatak, da napravi razliku od 27 sek kako bi posle promene pneumatika na obaveznu meku komponentu opet izašao ispred drugoplasiranog Fetela.

I dok su se Red Bull-ovi vozači borili sa Alonsom, pokušavajući da zadrže te setove guma do kraja trke, Hamilton je neverovatnim tempom uspeo da napravi razliku od 25.2 sekunde u 52. krugu, kada je morao da ode na promenu.

Iz boksa je izašao tik ispred Rikarda i Alonsa, ali iza četvorostrukog svetskog šampiona, međutim kako su i Fetelove gume dotrajale, a morao je da ih sačuva do kraja trke, Hamilton ga je na svežem setu, bez mnogo borbe, lako obišao u 54. krugu i do kraja je uspeo da napravi fantastičnu razliku od 13.5 sekundi.

U završnim krugovima trke, Alonso je napadao Rikarda i Fetela, ali je poredak ostao nepromenjen i trka je završena u 60. krugu zbog vremenskog ograničenja od dva sata.

Dženson Baton je odustao sedam krugova pred kraj trke usled problema sa elektronikom, kada se njegov MP4-29 jednostavno ugasio, ali je Magnusen uspeo da dođe do boda za McLaren. Kobajaši nije ni startovao trku,a još su odustali i dva Saubera, Gutijerez sa problemom sa elektronikom i Sutil koji je imao curenje vode iz bolida.

Nakon Singapura, Hamilton je prvoplasirani sa 240 bodova, prati ga Rozberg sa samo 3 boda manje, a treći je Rikardo sa 181 bodom. Alonso se vratio na četvrtu poziciju sa 133 boda, dok ga prate Fetel i Botas sa 124, odnosno 122 boda.

U plasmanu konstruktora, Mercedes je prvi sa 479 bodova, drugi je Red Bull sa 305, dok je Vilijams ostao ispred Ferarija sa 187 naprema 178 bodova.

Lazar Stanić

Lazar je jedan od osnivača sajta. Uživa u auto trkama i ne propušta ni jednu trku Formule 1. Uglavnom piše o WRC-u i WTCC-u. Osim što piše, zadužen je za fotografisanje auto-moto trka. Ukoliko se sastajete sa nekim iz redakcije, postoji velika šansa da će to biti baš on.

Video