Hamilton na Suzuki ubedljiv

U Japanu je preko noći padala kiša, ali su vožače na startu dočekali gotovo idealni uslovi i suva staza.

Vozači Mercedesa su imali potpuno suprotne startove. Hamilton je odlično krenuo i preuzeo prvo mesto, dok je Rosberg pao na četvrto mesto. Vettel je preskočio Bottasa za drugo mesto, a jedno mesto je napredovao i Raikkonen pošto je Massi pukla guma u kontaktu sa Ricciardom, pa su njih dvojica već na kraju prvog kruga morali u boks.

Bottas je bio prvi od vodećih koji je otišao u boks u 12. krugu, dok su vozači Ferrarija to učinili u 14. i 15. Vettel i Raikkonen su za razliku od Williamsa prešli na tvrde gume i tako ostavili sebi mogućnost da u finišu trke budu agresivniji kada ponovo montiraju meke. Za istu strategiju se opredelio i Rosberg, dok je Hamilton zadržao meke.
Rosbergu nije mnogo smetalo što je na tvrđoj komponenti pošto se brzo približio Bottasu i preuzeo treće mesto. Hamilton je na početku svog stinta otvorio veću prednost nad Vettelom, a kasnije su se razlike stabilizovale.

Iza vodećih se duže vreme vodila zanimljiva borba za deseto mesto između Alonsa i Vetatappena koji je fantastično napredovao od starta. Mladi holandjanin je na kraju sjajnim manevrom sa spoljne strane u prvoj krivini obišao dvostrukog svetskog šampiona i došao do pozicije za bodove.

Raikkonen je za to vreme u 29. krugu promenio gume, a krug kasnije su isto učinili Rosberg i Bottas. To je bilo dovoljno za Raikkonena da preuzme četvrto mesto, ali i za Rosberga koji je preskočio Vettela, koji je svoje stajanje obavio u 31. krugu. Hamilton je bio poslednji od vodećih koji je promenio gume, ali je on bio siguran pošto je bio desetak sekundi ispred ostalih.

Hamilton je nakon toga održavao prednost, dok Vettel nije mogao da ugrozi Rosberga za drugo mesto. Tako je Hamilton došao do pobede u sezoni. Rosberg je ponovo morao da se zadovolji drugim mestom, dok Vettel ipak nije mogao bolje od trećeg. Raikkonen je bio usamljen na četvrtom mestu, Bottas je bio peti, Hulkenberg sjajan šesti, Grosjean sedmi, Maldonado osmi, Verstappen deveti i Sainz deseti.

F1 Serbia

F1 Serbia je portal koji se bavi vestima iz auto-moto sporta, pre svega iz Formule 1. Na našem portalu možete naći puno informacija o vozaćima, timovima, stazama kao i da se družite sa našim članovima na forumu.

Video