Auto trke Formula 1

Hamilton kompletirao savršen vikend pobedom na Silverstonu

Britanac je sigurnom vožnjom došao do nove pobede kojom je smanjio zaostatak za timskim kolegom u šampionatu na četiri boda.

Vozače je na početku trke dočekala mokra staza zbog kiše koja je padala ranije. Ipak, padavina nije bilo na startu, a svi su bili u obavezi da trku započnu na wet komponenti. Ono što je mnoge ponovo iznerviralo je to što je trka počela iza vozila bezbednosti.

Trka je konačno krenula u 6. krugu a veliki broj vozača je odmah otišao u boks gde su montirali intermedijum gume. Prva četvorica su ostala na stazi, Hamilton je odmah otvorio prednost, dok je Verstappen napadao Rosberga za drugo mesto. Ricciardo je bio prvi od vodećih koji je otišao u boks, vratio se na stazu malo ispred Raikkonena. Hamilton, Rosberg i Verstappen su promenili gume u 10. Krugu u trenutku kada je na snazi bilo vitrualno vozilo bezbednosti nakon izletanja Wehtleina. Sa njima je u grupi bio i Perez koji je zahvaljujući tome što su ostali vozači bili sporiji, nadoknadio veliki broj pozicija pa se nakon prve runde pit-stopova našao na četvrtom mestu.

Vettel je prvi montirao gume za suvo u 16. krugu, dok je samo nekoliko trenutaka nakon njegovog pit-stopa Verstappen napao Rosberga u Chappel krivini i prošao ga ne veliko oduševljenje britanske publike.

U 18. krugu su pneumatike promenili Hamilton Rosberg i Perez, ali promena u pozicijama nije bilo.

Ricciardo je nakon tog pit-stopa počeo ozbiljnije da pritiska Meksikanca i konačno ga je prošao u 22. krugu.

Vozači su pravili brojne greške u krivini 1 u srednjem delu trke. Izletali su skori svi, bilo je povremenih promena u pozicijama zbog izletanja, ali se na kraju sve vraćalo na isto.

Zanimljiv duel se vodio između Verstappena i Rosberga, a Nemac je bio sve opasniji kako se staza sušila i postajala brža. Holanđanin je napokon popustio u 39. krugu pošto su njegove zadnje gume izgubile performanse, pa se Rosberg nakon dugo vremena vratio na drugo mesto.

U finišu je viđena drama kod Rosberga koji je imao problem sa menjačem i u poslednjih pet krugova je morao da izbegava sedmu brzinu. On je je do kraja ipak uspeo da izdrži nalet Verstappena i zadrži drugo mesto iza Hamiltona koji je bio jedan od retkih vozača danas koji nije pravio greške na stazi. Četvrto mesto je pripalo Ricciardu, dok je Raikkonen u finišu sustigao Pereza i prošao ga za peto mesto. Sedmi je bio Hulkenberg u drugoj Force Indiji, osmi Sainz u Toro Rossu, deveti Vettel, a deseti Kvyat.

F1 Serbia

F1 Serbia je portal koji se bavi vestima iz auto-moto sporta, pre svega iz Formule 1. Na našem portalu možete naći puno informacija o vozaćima, timovima, stazama kao i da se družite sa našim članovima na forumu.

Video