Hamilton dominantan i u Rusiji

Vremenski uslovi pred početak VN Rusije bili su hladniji nego što je slučaj sa ostalim stazama. Temperatura asfalta bila je 27, a vazduha 18 stepeni.

Odmah na startu do druge krivine Nico Rosberg je uspeo da se odbrani od napada Lewisa Hamiltona, dok je Kimi Raikkonen pretekao Valtterija Bottasa u borbi za treće mesto. U tim momentima desio se incident kada se Nico Hulkenberg okrenuo na drugoj krivini, a na njega naleteo je Marcuss Ericsson, zbog čega je na stazu izašao sigurnsoni automobil.

U trećem krugu trka je ponovo puštena, a Bottas je na pravcu uspeo da obiđe Raikkonena i tako povrati svoje treće mesto. Tri kruga kasnije u borbu su se upustila oba vozača Ferrarija, ali je Raikkonen uspeo da zadrži Vettela iza sebe. U tim trenucima Nico Rosberg je napravio grešku na drugoj krivini, zbog određenih problema sa papučicom gasa, pa je tako Hamilton preuzeo vodeću poziciju. Nemački vozač je zbog toga odmah morao da boksa gde se bukvalno dovukao do svoje garaže i na kraju odustao.

U 12. krugu Roman Grosjean doživeo je težak udes na četvrtoj krivini, pa se tako sigurnosni auto našao ponovo na stazi. Zbog toga je većina vozača požurila na zamenu guma, dok su se prvoplasirana šestorica odlučila da ostanu. Četiri kruga kasnije ponovo je pokazana zelena zastava, a Sebastian Vettel je uspeo da obiđe Kimija Raikkonena posle duže borbe, dok je Hamilton dodao gas i polako pravio razliku u odnosu na Valtterija Bottasa.

U nastavku Vettel je polako smanjivao zaostatak za Bottasom, pa se tako Finac odlučio da u 27. krugu ode na zamenu pneumatika. Četiri kuga kasnije Nemac u Ferrariju je otišao do svojih mehaničara, što je dalo rezultata pa se tako Vettel po porvatku na stazu našao ispred Finca u Williamsu. Koji trenutak kasnije istu stvar čini i Kimi Raikkonen, ali Bottas uspeo da zadrži svoju poziciju ispred sunarodnika. Vodeći Hamilton je u 33. krugu svratio do boksa na redovan servis.

Raikkonen i Bottas su se od tog trenutka upustili u brobu, a vozač Ferrarija je od tada par puta pokušavao da obiđe svog sunarodnika. Bottas je na osam krugova do kraja obišao Daniela Ricciarda i tako krenuo u poteru za Sergiom Perezom koji je pokušavao da održi svoje gume što duže u životu. Isti scenario pokušao je da izvede i Raikkonen ali je otišao preširoko na drugoj krivini i morao je da vrati poziciju Danielu Ricciardu.

U tim trenicima Carlos Sainz je izleteo na 13. krivini a Raikkonen je uspeo da tada obiđe Ricciarda, koji je samo nekoliko momenata kasnije takođe odustao od trke. U samom finišu, borbu za poslednje mesto na podijumu vodili su Perez, Bottas i Raikkonen, ali je Meksikanac u 13. krivini izgubio poziciju od oba Finca. U finalnom krugu Bottas i Raikkonen su imali konktak na stazi, posle čega je Bottas završio u ogradi, a Raikkonen sa oštećenim bolidom nastavio trku.

Hamilton je u tim trenucima prešao starno-ciljnu liniju ispred Sebastiana Vettela dok je treće mesto pripalo Sergiju Perezu. Četvrti je bio Massa ispred „oštećenog“ Raikkonena a spisak prvih deset vozača zaključili su još i Kvyat, Nasr, Maldonado, Button i Alonso.

foto: Mercedes Media centre

F1 Serbia

F1 Serbia je portal koji se bavi vestima iz auto-moto sporta, pre svega iz Formule 1. Na našem portalu možete naći puno informacija o vozaćima, timovima, stazama kao i da se družite sa našim članovima na forumu.

Video