Haas F1 tim predstavio upravu

Novi tim u F1 Haas je uspešno okončao proces kupovine Marussije i predstavio je upravu tima koji će 2016. učestvovati u šampionatu.

Fabrika Banbury, koja se nalazi u Oxfordshire, će biti logistička spona između baze tima u Severnoj Carolini i Evrope. Iz tima su potvrdili da je proces izrade opreme započet i da će se po okončanju Haas F1 tim useliti u fabriku.

Dave O’Neil je imenovan za menadžera tima, Rob Taylor će biti šef dizajna dok će Ben Agathangelou biti šef tima za aerodinamiku. O’Neil se novom timu priključuje iz Marussije i biće zadužen za regrutovanje kadrova, upravljanje opremom i njegov zadatak će biti da nadgleda dizajn bolida. O’Neil je bio menadžer tima Jordan Grand Prix od 1998. godine sve do 2005.

Taylor takođe dolazi iz Marussije gde je bio zamenik glavnog dizajnera sve do odlaska tima u ruke administracije i promene u Manor. Prethodno je radio za McLaren, Red Bull, Toro Rosso i bio je glavni dizajner u Jaguaru čitavih 13 godina. Jasno je da Taylor poseduje bogato iskustvo i da ima odličnu biografiju. Tome u prilog ide činjenica da uskoro slavi 28 godina u Formuli 1 (počeo je sa Cosworthom 1987. godine).

Agathangelou dolazi iz Ferrarija i takođe poseduje veliko iskustvo iz sveta elitnom Motorsporta. On je radio na tehničkim unapređenjima u GP2 šampionatu, Formula Renault seriji kao i na Indycar dizajnu šasija. Ovaj dizajner je takođe bio zaposlen u Jaguaru i Red Bullu kao šef aerodinamike od 2002. do 2007. godine. Istu ulogu je imao u Renault/Benettonu od septembra 1999. do marta 2002. godine.

Gunther Steiner, šef Haas F1 tima, je izjavio da je put do uspeha pred njima ogroman, ali naglašava da dovođenje pravih ljudi sa bogatim iskustvom predstavlja dobru osnovu za budućnost.

„Imamo još puno toga da uradimo, mnogo toga smo već postigli kako bi osigurali konkurentnost od samog početka sledeće godine,“ rekao je Steiner. „Tehnička saradnja sa Ferrarijem nam je pomogla da razvijemo bolid koji će imati odličan tempo. Način na koji ćemo voditi tim će biti drugačiji, ali će funkcionisati dobro. Predani smo našem planu, što je najvažnije – na rasporedu za sledeću godinu smo. U ovo vreme sledeće godine, naši bolidi će biti spremni i dobro istestirani za truku u Australiji.“

Marko Srdić

Marko je jedan od osnivača i u timu je web developer. Za sve izmene na sajtu zadužen je on. Kada nađe slobodnog vremena piše o Formuli 1 i kružnim auto trkama.

Video