Guintoli je WSBK šampion za 2014. godinu

Nakon duple pobede u Kataru, Sylvain Guintoli je osvojio titulu Sperbike šampionata Sveta na svojoj Apriliji RSV4.

U Katar smo stigli s veoma napetom situacijom u šampionatu, Sykes koji je vodio u šampionatu imao je 378 poena, dok je Guintoli stigao sa 366 poena. U prvoj trci Guintoli prolazi kroz cilj kao prvoplasirani, ostavivši iza sebe Baza i Sykesa. Nakon ove trke Sykes je imao svega tri ponea prednosti u šampionatu. Baz je dobio naređenje iz boksa da propusti timskog kolegu, ali to nije želeo da učini, te je šampion morao biti odlučen u direktnoj borbi između Toma i Sylvaina.

Rea je u prvoj trci osvojio četvrtu poziciju, dok je kao petoplasirani kroz cilj prošao Davide Giugliano. Šesti je bio Elias, dok je kao sedmi kroz cilj prošao Chaz Davies, koji je ranije izjavio da je srećan zbog drugog startnog reda.

Drugu trku obeležio je sudar između Baza i Haslama u prvoj krivini. Jonathan Rea je poveo trku, ali ga je Guintoli ubrzo obišao i sigurno nastavio ka cilju. Francuz je postavio najbolje vreme po krugu, osvojivši tako prvu duplu pobedu u karijeru i šampionsku titulu sa šest poena prednosti nad Kawasakijevom zvezdom.

Sykes i Rea su vodili ozbiljnu bitku za drugo mesto, koje je na kraju pripalo Hondinom vozaču, koji je u poslednja tri kruga podigao prednost za celu sekundu. Pet vozača se borilo za četvrtu poziciju, ali je ona ipak pripala Marcu Melandriu, koji je kroz cilj prošao ispred Daviesa, Eliasa, Baza i Guglianoa.

Sylvain Guintoli je tako šampionat završio sa 416 poena, ispred Sykesa koji je sezonu završio sa 410 poena. Jonathan Rea je sezonu završio na trećoj poziciji s poenom više od Melandrija, koji je propustivši Guintolia u Francuskoj zakuvao celu priču oko titule.

 

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video