Dakar Moto cross Moto trke

Gabor Sagmajster osmi put na Dakar reliju

Danas je u prostorijama Auto moto saveza Srbije, u Ruzveltovoj ulici, održana press konferencija povodom učešća jedinog srpskog predstavnika gospodina Gabora Sagmajstera na 36. Dakar reliju koji će se od 4. do 17. januara 2015. godine voziti u Argentini, Čileu i Boliviji. Prisutnima se pored Sagmajstera obratio i predsednik AMSS-a gospodin Mirko Butulija, kao i generalni sekretar Predrag Đurđev.

Gabor Sagmajster izjavio je da ga očekuje mnogo teži reli, jer će se voziti 9.000 kilometara, od čega 4.500 specijala i 4.500 raznih etapa.

„Biće mnogo teže, vozi se 800 kilometra više, a imaćemo i jedan maratonski dan od čak 1.020 kilometara. Smatram da imam dovoljno iskustva da ove godine napravim bolji rezultat u odnosu na prethodne godine. Ove godine voziću u timu sa slovencem Miranom Stanovnikom i mađarom Janošom Dešijem. Moram da pomenem mog kondicionog trenera Zorana Ivanovića, koji je već četiri godine sa mnom i uvek sam stizao do cilja kada me je on pripremao. Uspeli smo da obezbedimo i jedan Sprinter sa pogonom na sva četiri točka, kao asistencija vozilo, koje će nam mnogo olakšati u kampu. Takođe ćemo imati fizioterapeuta koji će nas i psihički pripremati za sledeći dan.“ – rekao je Gabor.

Sagmajster se na kratko osvrnuo i na motor i opremu koju će koristiti na Dakaru:

„Radi se o motoru koji je kupljen u Nemačkoj. KTM 450, 2012. godište, koji je fabrički spreman za Dakar i takve uslove. Vozio ga je nekadašnji španski vozač koji se vozio u top 10 na Dakar reliju. Ima 75 konjskih snaga, maksimalna brzina mu je nekih 180 km/h. Mehaničar će biti Keizer Torsten iz Nemačke, koji je fabrički mehaničar iz KTM-a. Koristićemo Michelin gume, a što se tiče opreme koristiću Kenny, fabričkog Dakar reli proizvođača. Oprema je napravljena od titanijuma, teška je svega 1070gr, a štiti od najvećih padova i požara.

Ne bojim se ničega, jedini problem može da bude samo da motor izgubi snagu, jer ja imam malo više kilograma, pa može da se desi da motor ne može da me izvuče na neku planinu. Treba da se vozi brzo, ali veoma oprezno, morate sačuvati i sebe i motor. Moram istaći da mnogo zavisi od navigacionog sistema, ako je sve odlično namešteno, može mnogo vremena da uštedi. Nekad problem mogu da nam prave lokalni stanovnici koji treniraju sa svojim motorima i prave tragove sa svih svih strana i to jako zbunjuje takmičare.“ – izjavio je Gabor Sagmajster.

DSC_3358

„Zadovoljstvo mi je što ćemo i ove godine imati našeg najznačajnijeg predstavnika na Dakar reliju. I ovoga puta AMSS će podržati sigurno dva najistaknutija takmičara kada je u pitanju auto i moto sport, a to su Gabor Sagmajster i Dušan Borković, jer su oni dosta pomogli razvoju auto i moto sporta na svetskoj sceni. Članovi smo Svetske automobilske organizacije (FIA) kao i Svetske moto organizacije (FIM), i gledaćemo da u narednom periodu i njih uključimo da pruže adekvatnu podršku našim sportistima.“ – izjavio je predsednik Mirko Butulija.

Zatim se novinarima obratio i Predrag Đurđev, generalni sekretar AMSS-a, koji je odgovorio na pitanje kako će u budućnosti izgledati saradnja AMSS-a i auto moto sporta:

„AMSS je jedna odgovorna kuća koja je u budućnosti spremna da pomogne ovoj vrsti sporta. Auto moto sport nije sport koji je u dovoljnoj meri popularisan, kao u drugim razvijenim zemljama okruženja, pa ćemo u narednom periodu uz podršku Ministarstva sporta i omladine nadstojati da obezbedimo sve moguće uslove za dalji razvitak ovog sporta. Takav sport zaslužuje više, zaslužuje bolje, da se nove generacije oprobaju, da probamo da napravimo jedan novi imidž, sa novim pravilima, sa određenim merljivim rezultatima i da vrlo konkurentno učestvujemo na svim svetskim takmičenjima. Gdin Sagmajster je pravi primer toga i nadam se da će neke nove generacije umeti da podrže i da se sećaju svog prethodnika u ovom sportu.“

Gospodin Uroš Zeković je ispred Ministarstva sporta i omladine naglasio da je saradnja Ministarstva i AMSS-a na najvišem mogućem nivou i poželeo je uspeh i ostvarenje svih rezultata našem predstavniku na Dakar reliju.

DSC_3373

Sigurno da je i Auto moto savez osiguranje jedna od glavnih karika u ovom lancu koja sigurno ne može da izostane. AMS Osiguranje već više od 15. godina uspešno posluje na domaćem tržištu, pa će se tako znak ove ugledne kompanije naći na motoru i opremi Gabora Sagmajstera.

„Lepo je početi narednu godinu sa nekim ko je toliko uspešan u sportu u kom se takmiči. AMS Osiguranje nastaviće da pruža podršku razvoju auto i moto sporta, kako u našoj zemlji, tako i podršku pojedincima na međunarodnoj sceni.  Posebno nam je drago što će se obeležje osiguranja naći na motorciklu našeg predstavnika na Dakar reliju, pa mu želimo puno sreće i uspeha.“ – poručio je Dejan Jevtić ispred AMS Osiguranja.

DSC_3377

Gabor Sagmajster će na svoj osmi Dakar reli krenuti u sredu u ranim jutarnjim časovima sa Beograskog aerodroma. Da podsetimo, najbolji uspeh Sagmajstera je 53. mesto u generalnom plasmanu. Čak pet puta uspeo je da dođe do cilja, samo jednom je odustao, dok je jednom trka bila otkazana.

Predrag Grujić

Peđa se timu priključio neposredno po osnivanju. Razvoj sajta podstiče kroz vesti i fotografisanje domaćeg auto i karting šampionata, jer kao nekadašnji vozač malog N-a ima najsvežije informacije.

Video