Auto trke Formula 1

Formula 1 sezona 2015 u brojkama

Odbrojavajući dane do početka nove sezone Formule 1 20. marta u Australiji, podsetimo se šta su vozaci i konstruktori uradili u 2015. godini.

Samo trojica vozača uspela su da budu pobednici tokom protekle sezone – Lewis Hamilton 10 puta, Nico Rosberg 6 puta i Sebastian Vettel 3 puta.

Gledajući ukupan broj podijuma po timovima, Mercedes je prvi, sa 32 podijuma, a iza njega je Scuderia Ferrari sa 16. Ostali timovi imali su znatno manje od vodećih – Williams Martini Racing četiri puta je bio u prva tri mesta, Infiniti Red Bull tri puta, a po jedan put su tu bili Lotus i Force India.

Gledajuci najbrže krugove, ponovo su prvi vozači Mercedesa – Hamilton sa 8 i Rosberg sa 5. Daniel Ricciardo 3 puta je zabeležio najbrži krug. Tu su i vozači Ferrarija, Raikkonen dva puta, a Vettel samo jednom.

Jedno od retkih statističkih praćenja u kojima Mercedes nije prvi je najveća zabeležena brzina. Šest puta upravo najveću brzinu imao je Williams, četiri puta Ferrari, a tek tri puta Mercedes. Isto toliko, imao je i Lotus. Dva puta Force India, a jednom Red Bull.

Pol pozicije osvojila su takođe samo trojica takmičara – jednom Vettel, sedam puta Rosberg i čak jedanaest puta šampion, Lewis Hamilton.

Gledajući procentualno, Mercedes je bio vodeći u 81% odveženih krugova. 16% pripalo je Ferrariju, 1,7% Williamsu, a 0,6% Red Bullu.

Najviše kaznenih poena dobio je, novajlija, Max Verstappen, ukupno 8. 6 je dobio Pastor Maldonado, a po četiri, Nico Hulkenberg, Grosejan i Ericsson.

Lotus je prošle godine imao najviše odustajanja, petnaest. Samo jedan manje imao je McLaren. Jedanaest puta, vozači Toro Rossa nisu završili trku.

Mercedes je tokom cele godine bio dominantan, a oborili su i neke rekorde. Imali su ukupno 703 poena u šampionatu konstruktora, 32 podijuma i 12 puta su bili na prvoj ili drugoj poziciji.

Ovo je bila najgora sezona za McLaren u proteklih 35 godina. Bili su 9. u šampionatu konstruktora, sa osvojenih 27 poena. Gori rezultat zabelezili su samo 1980. godine, kada su takođe bili 9. sa 11 bodova.

Milica Cvetić

Milica se odnedavno priključila sajtu, ide u srednju školu i pored brojnih obaveza ima vremena da isprati domaći šampionat, Formulu 1 i Moto GP.

Video