Auto trke Priče iz boksa

Formula Predator

Karting Auto Sportski Klub „Formula team“ predstavio je prvu trkačku formulu uvezenu u našu zemlju posle više od 30 godina. Vladan Slavković, predsednik kluba i Šampion Jugoslavije u formuli super VW iz 1980. godine, formula Lola T620, dovezao je pred prisutne formulu Predator koja je nedavno nabavljena za potrebe ovog kluba, uz najavu da će još jedna ovakvu formulu klub nabaviti u februaru 2015.

IMG_7095

Prvi put formulu Predator Vladan Slavković vozio je u junu na stazi Grobnik kraj Rijeke u okviru takmičenja Formula Predator Trofeo Italia. Prvu trku u okviru ovog takmičenja vozio je Vladan Slavković, a drugu Nenad Arsenijević, dugogodišnji takmičar koji se u Šampionatu Srbije takmiči u klasi Yugo hibrid, automobila Yugo 55, zbog uštede u troškovima iznajmljena je samo jedna formula.

Formula Predator je zamišljena kao internacionalno niskobudžetno takmičenje koje se vozi na nekim od najpoznatijih trkačkih pista, Monza, Imola, Brno, Varano, Valellunga, Grobnik kod Rijeke. Konstruktor Formule Predator je Corrado Cusi. Opremljena je motorom sa motocikla Honda Hornet, 4 cilindra, zapremina 600 ccm, snaga oko 100 ks, sekvencijalni menjač sa 6 stepeni prenosa, bez kvačila, kočenje je moguće i levom i desnom nogom, težina 360 kg. Trenutno se vozi III evolucija. Gume, koje se koriste i za formulu Ford, traju tri trke, kako bi troškovi bili što manji. Prema Vladanovim rečima budžet za ovu formulu bio bi na nivou budžeta za Yugo. A ipak je ovo prava formula, osećaj za upravljačem je neverovatan. Na stazi NAVAK vremena po krugu ove formule su jednaka vremenima koje postiže McLaren 12C, mnogo, mnogo snažniji automobil sa daleko većom maksimalnom brzinom.

IMG_7105

Karting Auto Sportski Klub „Formula team“ će svojim budućim takmičarima ponuditi kompletan servis, obezbeđen trening uz analizu telemetrijskih podataka, tehničku podršku, gratis trening za učesnike trka, povoljnije cene za više takmičenja, medijsku promociju. Prema kalendaru takmičenja za 2015 za Trofeo Italia na stazi NAVAK će se trke voziti 12. i 19. septembra, po dve trke, uobičajeno za ovo takmičenje, i ne samo za ovo. Poslednjeg vikenda jula voziće se trke i na stazi Grobnik, prilika za naše takmičare da učestvuju na više trka uz manje troškove.

IMG_7110

Naravno, i svi oni koji žele samo da provozaju formulu Predator, bez takmičarskih ambicija, imaće priliku da to urade na stazi NAVAK, uz odgovarajuću ozbiljniju pripremu, po povoljnim uslovima.

Predstavljanju formule prisustvovao je i Zlatko Franković, Šampion bivše Jugoslavije u Nacionalnoj klasi 60’ i 70’ godina prošlog veka, u neviđenoj konkurenciji, konkurenciji koja, verovatno, nikada neće biti ponovljena na ovim prostorima.

Autor: Ljubomir Ivanović

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video