Filip Jenić u borbi sa sinovima F1 vozača

Kao što smo već pisali prošlog puta o Filipu Jeniću i ovoga puta stižu sjajne vesti o rezultatima, ali i pehovi na inostranoj sceni ovog mladog kartingaša.

IMG_1529[1]

Euro finale 2015 koje se od prošle godine održava u Austriji na stazi A1 donelo je i ove godine mnogo uzbudljivih momenata za njega i njegove roditelje i ceo tim. Prošlogodišnja trka je krenula tako da je Filip praktično bez kvalifikacija usled kidanja sajle za gas, pa je tako sa 43.pozicije krenuo u borbu preko kvalifikacionih trka da bi ušao u prefinalnu trku bez baraža i uspeo. Tada je krenuo sa 22. mesta, stigao do devetog, a u finalu na drugo mesto. Tako je postao vicešampion Evrope prošle godine.

Ove godine je situacija bila potpuno obrnuta. U petak na merenju vremena imao je 6. vreme od 43 vozača iz više od 20 zemalja. Bili su podeljeni u četiri grupe A,B,C i D. Svaka grupa sa svakom se trkala i u sve tri trke Filip je svojom fenomenalnom vožnjom i preticanjem pobedio. Time je obezbedio prvo mesto na startu nedeljne prefinalne trke. Posle dobrog starta zadržao je poziciju i u borbi za opstanak na prvoj poziciji engleski takmičar ga je gurnuo sa staze, gde je Filipu spao lanac i nije mogao nastaviti trku.

IMG_1603[1]

U finalnu i jedinu trku koja se broji u ovom takmičenju je krenuo sa 26.mesta gde je već u krugu u kom se zagrevaju primetio da ima problema sa volanom (posledica prvog sudara) i upravljanjem što mu je kasnije u trci zadavalo probleme prilikom preticanja. I pored toga imao je puno obilaženja, preticao je i proslogodišnjeg šampiona Marčela Kuca koji je takođe imao sudar u prvoj trci.

A onda sjajnom vožnjom stigao je i do sina F1 vožača Pabla Montoye koji je bio na 13. poziciji i prilikom preticanja i on ga je takođe izbacio sa staze u 9. krugu. Engleski takmičar i mladi Montoya su dobili kaznu po 5 sekundi, a Filip izgubio trku. Sav trud, znoj i ulaganja su se činila u momentu uzaludnim, ai kada se stvari ohlade shvatite da je bolje i ispasti nego postati šampion tako što je bolji ispao  iz trke.

IMG_1612[1]

Još važnije je to da je Filip pronašao utehu u cinjenici da se sudario sa sinom vozača Formule 1. Šta da kažemo sem da naša zemlja mnogo talenata u ovom sportu na koje slabo obraća pažnju. Biti bolji od sinova vozača Formule 1, koji sigurno imaju mnogo bolje uslove za napredak, nego naši mališani, sigurno da je za svaki respekt.

Iskreno se nadamo da ćemo već na narednim trkama pisati o najvišem podijumu mladog Filipa na svetskoj i evropskoj sceni.

Predrag Grujić

Peđa se timu priključio neposredno po osnivanju. Razvoj sajta podstiče kroz vesti i fotografisanje domaćeg auto i karting šampionata, jer kao nekadašnji vozač malog N-a ima najsvežije informacije.

Video