Karting

Filip Jenić: Mlada nada svetskog kalibra

Da u Srbiji postoje veliki talenti koji su u senci zbivanja i da se za njih slabo čuje ili ih jednostavno kriju kao skupocene dragulje, govori i današnja priča o mladom dečaku Filipu Jeniću, koji sa svojih devet godina ima pregršt titula u karting takmičenjima. U Srbiji je vozio samo jednu trku i to 2012. godine, a sa svojim roditeljima odlučio je da nastupa na inostranoj sceni gde je karting i sama organizacija na mnogo višem nivou i sa mnogo više takmičara.

Takođe, ove godine dobio je priznanje od Sportskog auto i karting saveza Srbije za doprinos razvoja karting sporta na međunarodnoj sceni.

Filip se već šest godina vozi i trka u klasi R2 ROTAX MICRO-MAX (za dečake i devojčice od 7 do 11 godina) pod ingerencijom BRP-a svetskog renomiranog proizvodjača ROTAX motora za karting trke. Motor ima 8 konjskih snaga sa specijalnim auspuhom za tu klasu i karburatorom DELORTO VHSB 34 XS.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Filip trenutno ima 9 godina, a karting je počeo da vozi sa svoje četiri godine u Austriji. Već sa 6 godina je učestvovao na nekoliko trka Madjarskog i Centralnog Evropskog prvenstva gde je zabeležio značajne rezultate. Sa 7 godina bio je prvak Austrije, prvak Donje Austrije (pokrajinsko prvenstvo), osmo mesto je zauzeo u Mađarskom, a 7. mesto u Centralnom Evropskom prvenstvu.
Sa svojih 8 godina postao je prvak Donje Austrije, vicešampion otvorenog Mađarskog prvenstva, vicešampion Centralnog Evropskog prvenstva i vicešampion Evrope.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

To je ujedno bila i najznačajnija trka koja se održavala u Austriji na A1 stazi. Bilo je 45 takmičara iz cele Evrope. Zbog pucanja sajle za gas već u prvom krugu kvalifikacija Filip je završio na zadnjem tj. na 45. mestu. Nakon tri naporne trke gde je svaki put kretao sa zadnjeg mesta i izborio se da uđe direktno među 34 takmičara i da krene sa 22. mesta u prefinalnoj trci, finalnu trku završio je na drugom mestu i tako postao vicešampion Evrope sa najbržim krugom i rekordom staze.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ove sezone voziće prvenstvo Donje Austrije, otvoreno prvenstvo Mađarske i Centralno Evropsko prvenstvo kao i Euro-finale koje se održava od 14. do 16. avgusta. Na prvoj trci u martu ove godine u Slovačkoj (Dunajska Streda) bio je drugi u prefinalnoj, a prvi u finalnoj trci sa najbržim krugovima u obe trke.

DSC08782

DSC08250

Za kraj pogledajte maestralne vožnje buduće nade auto sporta u Srbiji.

Predrag Grujić

Peđa se timu priključio neposredno po osnivanju. Razvoj sajta podstiče kroz vesti i fotografisanje domaćeg auto i karting šampionata, jer kao nekadašnji vozač malog N-a ima najsvežije informacije.

Video