Auto trke Formula 1

FIA zabranjuje radio komunikaciju o performansama

FIA je zabranila komunikacija između timova i njihovih vozača ukoliko se radi o performansama bolida.

Kao deo unapređenja celokupnog F1 proizvoda, FIA je zabranila komunikacija zato što vožnja F1 bolida izgleda suviše lako. Ovogodišnja borba za titulu između Nika Rozberga i Luisa Hamiltona je čist primer kako vozače „hrane“ informacijama gde je drugi brži u odnosu na njihovo prolazno vreme, što je i inače uobičajno.

Radio poruke takođe mogu da savetuju vozače gde da naprave promene na bolidu da bi poboljšali performanse, ali FIA direktor trke Čarli Viting je pismeno obavestio sve timove da se poruke zabranjuju i da ta odluka stupa na snagu odmah. FIA citira član 20.1 sportskog pravilnika koji kaže: „Vozač mora voziti bolid sam i bez pomoći.“

Vitingova poruka glasi: „Kako bi osigurali da se poštuje član 20.1 F1 sportskog pravilnika u svakom trenutku, FIA namerava da rigorozno sprovodi ovaj propis koji na snagu stupa trenutno. Stoga, ni jedna radio komunikacija između boksa i vozača ne sme da sadrži poruke o perfomansama bolida ili vozača.“

Ova odluka je doneta zbog strahovanja da, zbog količine komunikacije između boksa i vozača, vozači bolide izgledaju kao lutke iza volana. Jedan primer koji je privukao posebnu pažnju ove sezone je kada je Rozberg, u Nemačkoj,od svog inžinjera zatražio savet za vožnju – što se ne ograničava samo na Veliku Nagradu Nemačke i Rozberga, već se odnosi na većinu, ako ne i sve, F1 vozače.

Timovi će i dalje imati mogućnost da obaveštavaju svoje vozače kad da stanu u pit, kao i o sigurnosti na stazi, dok bi FIA trebalo da obezbedi dramatičnu radio konverzaciju zarad TV prenosa. O zabrani se očekuje dalja diskusija u Singapuru, da se razjasni tačno šta se sme, a šta ne sme reći putem radio veze.

Lazar Stanić

Lazar je jedan od osnivača sajta. Uživa u auto trkama i ne propušta ni jednu trku Formule 1. Uglavnom piše o WRC-u i WTCC-u. Osim što piše, zadužen je za fotografisanje auto-moto trka. Ukoliko se sastajete sa nekim iz redakcije, postoji velika šansa da će to biti baš on.

Video