FIA spremna da razmotri ideju ženskih moto sport kategorija

Michael Mouton je rekla da FIA ne treba odmah da odbaci ideju Bernia Ecclestona za sve ženske motosport kategorije, uprkos negativnoj reakciji od strane nekoliko trkača.

Ecclestone je stvorio gužvu sugerišući da žene treba afirmisati u moto sportu stvaranjem samo ženskog prvenstva, a premise su izazvale gnev Williamsovog F1 test vozača Susie Wolff, koja je to odbila rekavši da to „nije pravi put napred“, dok je F3 vozač Tatiana Calderon na svom Twitter profilu napisala da su žene u stanju da se takmiče na najvišem nivou.

Uprkos tome, Michele Mouton, bivša svetska reli vozačica i predsednica FIA komisije za žene u moto sportu je rekla da ideja zaslužuje da bude istražena od strane FIA-e, iako ona kaže da bi radije videla muškarce i žene da se takmiče na jednakom nivou.

„Ideja takmičenja samo za žene nije nešto što treba odbaciti bez rasprave i istraživanja“, rekla je ona za Associated Press. „Iz mog ličnog iskustva kao konkurenta, ja iskreno verujem da žene žele da se takmiče na istom nivou sa svojim muškim kolegama. One su dokazale kroz decenije da je to moguće, čak iako ih je malo.

„Moto sport je samo jedan od tri sporta, uključujući jedrenje i jahanje, gde se muškarci i žene takmiče jedni protiv drugih, sa istim pravilima i klasifikacijama. Ovaj nivo za igru pruža realni pokazatelj učinka i gura sportiste da budu najbolji na svetu, bez obzira na pol. Moramo da nastavimo promociju činjenice da je moto sport otvoren za sve, sa istim izgledima i potencijalima za uspeh.“

Uprkos Wolffovoj i Calderonovoj reakciji, Carmen Jorda – koja je potpisala za razvojnog vozača Lotus F1 tima, ranije ove godine – je podržala ideju.

„Mislim da se društvo promenilo mnogo u poslednjih nekoliko decenija. Vidite žene u boljim poslovima, uspevajući da imaju karijere i u oblastima koje su se duže vreme smatrale muškim. Danas možete videti da se žene takmiče u većini svojih prvenstava u sportu: fudbal, tenis, skijanje – samo recite –i ni u jednom od ovih prvenstava muškarci i žene se ne takmiče jedni protiv drugih. Dakle, pitanje je: zašto ne bismo imali F1 prvenstvo za žene?“

Mouton smatra da je najuspešniji ženski takmičar svih vremena pošto je osvojila četiri svetska reli događaja, i završila kao drugoplasirana u generalnom plasmanu 1982.godine,

Međutim, nije bilo ženskih F1 vozača od Giovanne Amati 1992.godine, iako će Wolff dobiti FP1 izlet sa Williamsom u 2015.

 

Foto: www.auto123.com

Video