FIA radi na boljoj zaštiti vozača

FIA nastavlja da traži načine da vozači u formulama budu bolje zaštićeni. Trenutno analiziraju dva koncepta za bolju zaštitu glave, a nadaju se da će jednog dana nešto od ovoga spašavati živote.

Opasnost od otvorenog kokpita vratila se u centar pažnje nakon smrti vozača IndyCar-a, Justina Wilsona, koji je preminuo od posledica povreda glave zadobijenih na trci. Još od smrti Henrya Surteesa, vozača Formule 2, koji je preminuo 2009. godine, FIA traži načine da vozači budu bolje zaštćeni. Zabrinutost zbog vidljivosti i toga da postoji mogućnost da će vozači ostati zarobljeni unutar bolida predstavljaju veliki problem.

Charlie Whiting, jedan od članova FIA, izjavio je:

“ Radimo na ovome godinama. Testirali smo brojna rešenja, neka su bila uspešnija, neka ne. Pokušali smo sa zaštitom koju imaju piloti borbenih aviona, ali je mana bilo više nego prednosti. Testirali smo i jedan veoma ružan projekat koji je podrazumevao da se ispred vozača nalaze šipke i zaštite, ali bi time vidljivost bila značajno manja. Veoma je teško pronaći najbolje rešenje za ovaj problem.  “

“ U ovo smo uložili mnogo vremena, truda i rada. Nije ni malo lako. Siguran sam da će se to isplatiti jednog dana. Sumnjam da ćemo ikada moći da im pružimo 100% zaštitu, ali bitno je da jednog dana budu sigurniji nego što su sada.  “

 

Milica Cvetić

Milica se odnedavno priključila sajtu, ide u srednju školu i pored brojnih obaveza ima vremena da isprati domaći šampionat, Formulu 1 i Moto GP.

Video