Auto trke Formula 1

FIA: Novi bolidi biće za 40km/h brži u krivinama

Prema proceni vladajućeg dela nova generacija bolida biće znatno brža od prošlogodišnjih.

Još pred sam kraj 2015. godine FIA je odlučila da za ovu sezonu značajno promeni svoj tehnički pravilnik, a novi bolidi će u ovoj godini imati šire gume i određene aero promene što bi trebalo da poboljša vremena krugova za 5 sekundi. Zbog toga je FIA odlučila da svim stazama izda naređenje da poboljša svoje zaštitne mehanizme, kako bi rizik svela na minimu. Trenutno vršilac dužnosti direktora svih trka Laurent Mekies, kazao je da će na većini staza biti potrebna određene prepravke.

“Svaki tim upitan je da izvrši simulaciju svojih novih bolida. Mi smo te podatke iskoristili kako bi unapredili naš program. Simulirali smo krug na svakoj stazi i videli da će brzina bolida u krivinama biti znatno veća, čak i do 40km/h u brzim zavojima. Zbog toga staze su dobile naređenje da poboljšaju svoje zaštitne mere. Trenutno smo u procesu. Za sada radimo sa organizatorima čiji su događaju prvi na kalendaru a uskoro će i sve ostale staze i zvanično dobiti ove zahteve.” kazao je Mekies.

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video